Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Интернет на вещите: IoT рецепти от Тайван

14877 прочитания

От две-три години насам доста се говори за едно явление, наречено „Интернет на вещите“. През последната година това явление стана все по-„гореща“ тема в публичните изяви, инициативите и разработките на повечето големи компании от ИКТ бранша, а също и на такива от сферата на потребителската електриника, битовата техника, автомобилната индустрия и редица други промишлени сектори. Особено важна е тази тенденция за индустрията в Тайван, която, както имахме възможност да се уверим лично благодарение на поканата на Тайванския съвет за международна  търговия и развитие (TAITRA), сериозно се е заела да работи в тази посока. Но нека първо да видим що за чудо е това явление „Интернет на вещите“, а след това ще обясим и защо е толкова важно – при това не само за Тайванските компании.

IoT

Що е то IoT?

Internet of Things (IoT), превеждано в понятието “Интернет на нещата” или “Интернет на вещите” (както избрахме да го наричаме в настоящата статия), вече има немалко определения.
Според определението на Роб Ван Краненбург например, IoT е концепция на пространство, в което всичко от аналоговия и цифровия свят може да бъде направено съвместимо – това предопределя нашите отношения с обектите, а също свойствата и същността на самите обекти.
Според друго определение, от гледна точка на IoT, “нещата” са всеки реален или виртуален обект, който съществува, премества се в пространството и времето и може да бъде еднозначно определен.
Като цяло “Интернет на вещите” – това е не просто множество от различни устройства и датчици, обединени от жични и безжични мрежи и включени към Интернет, а по-тясна интеграция между реален и виртуален свят, в които се провежда комуникация между хора и устройства.

Internet of things

Защо IoT има значение?

Визията за IoT и всевъзможните свързани с  Мрежата устройства започва да става все по-любима на хардуерни и софтуерни разработчици, установени и начинаещи компании, малки и големи бизнес и обществени огранизации. И това не е случайно.

Според прогнозата на аналитичната агенция TrendForce например, броят на IoT устройствата ще се увеличава средно с по 35% на годишна база от 2014 до 2020 г. година. Към 2020-а общият брой на свързаните джаджи от този тип ще надхвърля 30 милиарда, смятат в компанията. Междувременно от IDC пък изчисляват, че след около 5 години, глобалният IoT пазар ще достигне стойност от $1,7 трилиона (!).

 Развитието на IoT, разбира се,  е важно и за нас, потребителите. Тази концепция е в основата на идеи, които през следващите няколко години ще бъдат реализирани на практика и ще улеснят значително живота ни чрез предоставянето на значително по-добри, по-всеобхватни и по-прецизни интелигентни услуги, включително такива в реално време. Да, става въпрос за няколко от прословутите smart, т.е. умни, неща – умни автомобили (smart cars), умни градове (smart cities), умно производство (smart industry), умни носими устройства и пр.

Internet of things

 IoT и Тайван – кой ще поведе хорото?

Отбелязаното дотук само повъхрностно загатва причините, поради които Тайванската индустрия се фокусира все повече върху IoT. На този етап от развитието на концепцията бъдещето изглежда светло за най-различни IoT приложения (по-долу ще споменем някои от тях), макар че засега изглежда не е ясно кое точно ще бъде „приложението-убиец“ -  онова, което ще спечели сърцата и портфейлите на най-много хора по света. При тази първоначална несигурност обаче ИКТ секторът в Тайван изглежда в изгодна позиция, предвид натрупаните до момента мощности и активи за разработка и производство на хардуер, софтуер, полупроводникови чипове, комуникационни технологии и интегрирани услуги.

Всъщност според цитираната по-горе агенция TrendForce, от 2015-а нататък около 25% от предприятиятя в Тайван ще усвоят IoT технологиите и мащабът на IoT индустрията в островната държава скоро ще придобие милиардни измерения.

Във всеки случай, такава е амбицията не само на тайванските компании и бизнес организации, но и на тамошните местни и държавни власти и средва за целта изглежда няма да бъдат жалени. Защо мислите TAITRA си прави труда (и разходите) да кани журналисти от цял свят и да ги запознава с тамошната индустрия? Не е трудно да се досети човек за причината - за да предадат основното послание на Тайванските фирми, а именно - че индустрията в страната не само е готова да посрещне IoT предизвикателствата, но вече има и какво да предложи.

Продължава на следващата страница


 

Примерни рецепти - какво се готви в Тайванската IoT кухня?

Както споменахме по-горе, възможните IoT приложения и решения са доста многобройни. А в Тайван немалко компании вече имат ясни идеи за това как могат да се включат в реализирането на концепцията (и в разпределянето на приходите от нея). И, вярвате или не, с такива разполагат дори във фирми, които сме свикнали да приемаме като традиционно „хардуерно ориентирани“.

Отличен пример в това отношение е компанията Acer, която се е заела със задачата да превърне РС-тата ни в персонални информационни центрове. Това компанията ще направи с набор от услуги, предлаган под наименованието “Build Your Own Cloud” (Направи си собствен облак) и включващ редица актуализирани хардуерни продукти и приложения, работещи на мобилни устройства и стационарни РС-та включително такива на други фирми и базирани на Android, iOS и Windows.

Acer аBeing One

Тези продукти и приложения ще се предлагат с имена, започващи с “ab” – първите букви от“Acer” и“Build Your Own Cloud”, а основната им задача ще е да позволяват на потребителите лесно синхронизиране на файлове и мултимедийно съдържание между РС-та и мобилни джаджи. За разлика от  услуги за онлайн съхранение като Dropbox или Google Drive обаче, решението на Acer предвижда данните да се съхраняват директно на потребителското РС, което на практика ще служи като личен мини информационен център. А междувременно компанията ще предлага и модерно устройство, което да се изявява подобаващо, наречено аBeing One (на снимката горе). За бизнеса пък подобна роля ще има новата фамилия решения abPBX plus.

Доста мащабен е подходът и на Advantech – компания, чието име рядко се чува сред крайните потребители, но затова пък е добре познато сред бизнес организациите по цял свят с решения за вграждане, промишлена автоматизация и интелигентни системи за управление. Всъщност гигантът е обединил експертизата си във всички тези сфери в единна концепция за изграждане на „умни градове“ (Smart Cities), в които ще работят свирзани с Мрежата за интелигентни производтсвени линии, интелигентно управлявани (от дистанция) в реално време „умни сгради“, умни системи за транспорт и логистика, системи за  управление на паркирането и уличното осветление, решения за зравеопазването и какво ли още не.

Advantech smart solutions

А целта на Advantech определено е амбициозна – в края на краищата, идеята е да живеем на “Smart Planet“ ...

В постигането на тази IoT идилия ще се включи и известният на всички ни дизайнер на микропроцесорни архитектури – компанията ARM, която през септември ще открие чисто нов развоен център в Тайван, фокусиран изключително върху IoT решенията, разкри Питър Хсих, генерален директор на подраздлението (на снимката).

итър Хсих, генерален директор на ARM Taiwan

Работата по тези проекти тече с пълна пара и ARM вече е готова да предложи на разработчиците своята базова инфраструктура за устройства с ниска мощност и консумация – платформата mbed IoT Device. Идеята на тази платформа е да позволи максимално бързо създаване на комерсиално завършени, съвместимо свързани IoT устройства, базирани на ARM микроконтролери – т.е. онези, които работят в периферията на  IoT инфраструктурата и събират „малките“ данни, след това изпращани и анализирани в облака в рамките на т.нар. Big Data с цел предлагане на подходящи за крайните потребители услуги.

ARM mbed IoT Device Platform

Според ARM, тяхната mbed IoT Device Platform, включва всички небходими съставки за изграждането на сигурни и ефективни IoT приложения и остройства, а именно компонентите mbed OS, mbed Device Server и mbed Community Ecosystem.

Върху подпомагането на разработчиците се е съсредоточил и гигантът MediaTek, чиито Cortex ядра „цъкат“ в една доста голяма част от смартфоните и таблетите ни. Основната работа в това отношение ще има стартираната през септември миналата година инициатива MediaTek Labs. С нея третият по големина в света (след Qualcomm и Broadcom) създател на мобилни системи в чип (SoC) цели да подпомогне и насърчи професионални и непрофесионални разработчици на носими и свързани IoT устройства и приложения, раказа вицепрезидентът на  MediaTek Labs Марк Надел (на снимката долу).

Марк Надел, вицепрезидент на  MediaTek Labs

Посредством тази инициатива въпросните разработчици ще имат възможност да ползват развойни инструменти (SDK и HDK) на MediaTek, референтни дизайни, комуникация с технически специалисти на компанията и с други разработчици, поддръжка и други услуги.

Продължава на следващата страница


Към сферата на услугите, но свързани с автомобилите, се ориентира и компанията Mobiletron – производител на резервни части, електронни и електромеханични системи за автомобили. Нейната идея е за „Интернет на колите“ -  IoV (Internet of Vehicles), а фирмата вече се е заела и с реализацията й. Тя идва под формата на платформа за единна комуникация със свързани автомобили, обединяваща обща телематична информация (маршрут, скорост, позиция) и системите за подпомагане на управлението с гласова и видео комуникация с водача в реално време.

Mobiletron IoV

Според изпълнителния директор на компанията Ким Тсаи, тази IoV платформа на Mobiletron може да се предлага във вид на силно мащабируема мрежова услуга, подходяща за различен тип автомобилни и бизнес приложения – логистика, бърза медицинска помощ, обществен транспорт, мониторинг на полицейски и таксиметрови автомобили и др.

Друг интересен пример за своевременна преориентация в посока Интернет на вещите дава Тайванският производител Holux, който се радва на заслужена популярност в много части на света благодарение на своите висококачествени и функционални GPS изделия за автомобили и туризъм. От 2013-а насам обаче компанията започва да инвестира в IoT и вече навлиза в сегментите на носимите устройства, сензорите за Smart Home системи и интелигентни решения за здравеопазването.

Holux Impulse 8100

Сред флагманските продукти на компанията е представеният на Computex 2015 и очакван скоро на пазара умен часовник Impulse 8100. Особеното в това предназначено главно за спортисти smart-watch устройство, което го отличава от повечето такива на пазара, е вградената технология за прецизно измерване и контрол на сърдечния ритъм. Impulse 8100 може да работи като компаньон на Android и iOS устройства, с които се свързва посредством Bluetooth, осигурявайки обичайната в такива случаи smart-watch функционалност.

Към IoT се насочват и редица начинаещи компании от Тайван, които са решени да се справят с всички трудности, с които се сблъсква един млад бизнес, за да постигнат успех. Някои от тях, които са имали късмета да попаднат на готов да заложи на тях инвеститор, като Serafim Technology, вече се справят доста добре и могат да се похвалят дори с награди за дизайн.

Odin Laser projection mouse

Такива например има в историята си иначе новата „първа в света лазерна прожекционна мишка“, кръстена на скандинавския езически бог Один. Дали изпълнява божествени функции е спорен въпрос, но поне с присъщите на манипулатор от тип “мишка” това компактно устройство се справя доста добре, макар и да е малко необичайно да „поглаждаш“ масата вместо скрол-бутона например. Според създателите на прожекционната мишка обаче това не й пречи даизпълнява задачите си при всякакви обичайни сценарии на употреба, дори при игри.

Доста любопитна изглежда и идеята на Тайванския стартъп Jumpy, който съвсем скоро възнамерява да пусне на пазара едноименен умен часовник ... но специално предназначен за деца.

Jumpy SmartWatch for Kids

Срещу около $120 родителите ще могат да оборудват своите невръстни наследници не просто с първия им умен часовник, а с интерактивен компаньон, който може да ги занимава с различни спортни и образователни игри или да им подсказва, че, например, е време за учене или сън (под дискретната смартфон намеса на родителя).

Специализирано носимо устройство, но за гмуркачи, е идеята с която смята да пробие пък младата компания OmniStar. Според нейните създатели, те са направили уникално устройство, което не просто може да следи основните параметри, важни за водолазите, но също така да ги записва и споделя практически в реално време.

Omnistar diving computer

Изброеното дотук, разбира се, съвсем не е всичко, което Тайванските компании могат да предложат за развитието и практическата реализация на IoT идеята. То е просто илюстрация на факта, че индустрията на островната държава вече разполага с необходимите предпоставки да се включи в „капитализирането“ на изгряващия нов сегмент на Интернет на вещите. Разгърнатата инфраструктура и интегрираната верига за доставки на хардуерни, софтуерни и комуникационни решения със сигурност ще е значително предимство за Тайван. А то вече се признава и от „големите“. За това говори и решението на Google да открие своя втори IoT център за изследвания и разработки (и първи извън САЩ) именно там.

Тази IoT ориентация изглежда също като добър пример за следване, от който би могла да се възползва и родната ИТ индустрия, макар че „дословно копиране“ едва ли би било възможно и разумно – все пак условията там и тук са доста различни. Предизвикателствата и възможностите, свързани с IoT идеята, обаче са еднакви за всички, така че шансът за откриване на „приложението-убиец“ е, общо взето, равен ...

Но това вече е друга тема.

(01 август 2015)
абонамент за бюлетина