Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

След 2 години IоТ устройствата ще се повече от мобилните телефони

5824 прочитания

Напоследък кажи речи всички говорят за Интернет на нещата (IoT), но независимо от конкретното отношение към тази технологична тенденция, тя далеч не е само теория. Напротив, според най-новото издание на редовното изследване Ericsson Mobility Report, публикувано вчера, Интернет на нещата ще надмине мобилните телефони като най-голямата категория свързани устройства до 2018 г.

IoT

Аналитиците на Ericsson очакват между 2015 и 2021 година броят на свързаните IoT устройства да расте с 23% на година, от които според прогнозите най-висок ръст ще имат клетъчните IoT устройства. От очакваните общо 28 милиарда устройства, които ще бъдат свързани до 2021 г., близо 16 милиарда ще бъдат от IoT клас.

Ericsson Mobility Report 2016

Според специалистите, Западна Европа ще има водеща роля в разрастването на IoT свързаността – броят на IoT устройствата на този пазар се очаква да се увеличи с 400% до 2021 г. Двигател на този процес ще бъдат главно регулаторните изисквания (напр. за интелигентни измервателни уреди в комуналния сектор) и нарастващото търсене на свързани коли, включително Директивата на ЕС за система за спешни повиквания от автомобили (e-call), която трябва да влезе в сила през 2018 г.

Ericsson Mobility Report 2016

Междувременно смартфон абонаментите продължават да нарастват и се очаква да надминат тези за базови телефони през третото тримесечие на тази година. До 2021 г. смартфон абонаментите почти ще се удвоят – от 3.4 милиарда на 6.3 милиарда. Докладът разкрива също, че в момента в света има 5 милиарда мобилни абонати в смисъл на уникални потребители – поредно доказателство за феноменалния ръст на мобилните технологии за сравнително кратък период от време.

Ericsson Mobility Report 2016

Изследването установява също интересна “драматична” промяна в навиците на тийнейджърите за гледане на видео: използването на мобилно видео съдържание през смартфон от тийнейджъри се е увеличило със 127% само за 15 месеца (2014-15). За период от четири години (2011-15) има 50% спад на времето, което тийнейджърите прекарват в гледане на телевизия и видео на телевизионен екран, в сравнение с ръст от 85% на времето, в което гледат телевизия или видео на смартфон. Това, наред с факта, че новото поколение потребители на мобилни услуги са най-големите консуматори на данни за видео стрийминг през смартфон (комбинирано през Wi-Fi и през клетъчна мрежа), ги прави най-важната група за наблюдение от страна на мобилните оператори.

Ericsson Mobility Report 2016

През 2016 г. е направено и дългоочаквано ключово постижение: търговски LTE мрежи да поддържат пикови скорости за сваляне на данни от 1 Gbps. Очаква се устройства, които поддържат 1 Gbps, да се появят през втората половина на тази година първоначално на пазари като Япония, САЩ, Южна Корея и Китай, но бързо да получат разпространение и в други региони. Мобилните потребители ще се наслаждават на изключително бърз достъп до съдържание, благодарение на тази по-мощна технология, която ще дава възможност за до две трети по-високи скорости за теглене на данни в сравнение с най-бързите технологии, налични днес.

Завършваме с кратко резюме на още някои от ключовите резултати от Ericsson Mobility Report 2016:

> Глобален ръст: абонаментите за мобилен широколентов достъп ще се увеличат четирикратно в Близкия Изток и Африка в периода 2015 – 2021 г.; мобилният трафик на данни в Индия ще нарасне 15 пъти до 2021 г.; и въпреки че е най-зрелият пазар, мобилният трафик в САЩ ще се увеличи с 50% само за 2016 г.

> Трафикът на данни продължава да расте с нестихваща сила: глобалният мобилен трафик на данни е нараснал с 60% в периода между първото тримесечие на 2015 г. и първото тримесечие на 2016 г. в резултат от увеличаващия се брой смартфон абонаменти и растящата консумация на данни на абонат. Към края на 2021 г. около 90% процента от мобилния трафик на данни ще бъде от смартфони.

> LTE абонаментите растат с бързи темпове през първото тримесечие на 2016г.:през първите три месеца на годината има 150 милиона нови абонаменти в резултат от търсенето на подобрено потребителско изживяване и по-бързите мрежи, като общият брой абонаменти в световен мащаб достига 1.2 милиарда. Очаква се пиковитеLTEскорости за сваляне на данни от 1 Gbpsда бъдат налични в търговските мрежи на операторите през 2016 г.

> Необходима е допълнителна хармонизация на спектъра между страните, планиращи ранно въвеждане на 5G: Очаква се 5G да стартира много по-бързо от очакваното и това налага хармонизация на спектъра между държавите, планирали ранното му внедряване и пускане. Това допълва настоящия процес на подготовка за WRC-19, който се фокусира върху спектъра за търговско внедряване на 5G след 2020 г.

Ако желаете да прочетете сами целия доклад, можете да го изтеглите в PDF формат.

(03 юни 2016)
абонамент за бюлетина