Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Опасностите на умния град не са за пренебрегване, твърдят от Kaspersky

5997 прочитания

Напоследък много се говори за концепции като “интернет на нещата” (IoT), свързани устройства и умни градове, както и за начините, по които те (ще) подобряват живота ни. И наистина, едва ли може да има съмнение, че елементи на умния град като банкомати или модерни платежни терминали облекчават гражданите при получаването на различни услуги. Това са и неща, към които градският човек вече е толкова привикнал, че не се замисля за опасностите, които те крият. За това предупреждават security специалистите от Лабораторията на Kaspersky, според които всички тези устройства крият уязвимости, позволяващи изтичане на лични данни, следене на потребителската активнос6т или разпространяване на вредоносен код.

Умният град крие и опасности, предупреждават от Kaspersky

Работата е там, че практически всички тези платежни и информационни терминали работят под управлението на операционни системи Windows или Android. Тези устройства са снабдени с интерактивна графична среда, която всъщност скрива от потребителите достъпа до привични функции в тези ОС. Затова пък хакерите могат лесно да ги използват за користни цели, благодарение на уязвимостите, които могат да се намерят в почти всяко такова устройство. В интерфейса на някои терминали например се съдържат препратки към външни сайтове, които позволяват на злосторниците да получат достъп до операционната система на устройствата и да пуснат, да речем, виртуална клавиатура.

Друг тип уязвимост специалистите на Kaspersky са намерили в терминал за отпечатване на квитанции: след въвеждане на нужните реквизити и потвърждаването им, терминалът за известно време отваря стандартен прозорец за печат. Предугаждайки този момент, злосторниците биха могли да променят параметрите за печат и да влязат в справочния раздел, откъдето да минат към панела за управление. Така те могат да пуснат вредоносен код, както и да получат информация за разпечатаните файлове, администраторски пароли и др., предупреждават още експертите.

Според Kaspersky, дупки в системните конфигурации, от които могат евентуално да се възползват престъпници, се намират дори в уличните камери, регистриращи скоростта на автомобилите. Експертите твърдят, че злосторниците могат без проблем да се свържат към тях и да манипулират събраните данни. С помощта на търсещ механизъм, наречен Shodan, хакерите могат лесно да открият IP-адреса на тези устройства, а за достъп до тях дори не е необходима парола …

(27 септември 2016)
абонамент за бюлетина