Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Ето как новите жилища могат да пестят 30% електроенергия още от ден 1

7805 прочитания

Домашната автоматизация отдавна вече не е просто мода, подходяща за платежоспособни потребители, а технология, която става все по-достъпна и все по-рентабилна в дългосрочен план с потенциала си да пести немалко от ежедневните разходи на едно домакинство. А хубавото е, че вече има и разработки, които могат да стартират спестяванията още от ден първи във всеки нов дом. Такова решение е например новата серия устройства за автоматизация на дома, предназначени за ново строителство на компанията Allterco Robotics. Тази серия носи името Shelly Pro и включва продуктите Shelly 4 Pro и Shelly Light Pro. Това са двете най-нови решения за дома на компанията, които са енергоспестяващи и могат да превърнат всяко ново жилище в „smart“ такова. Двете умни джаджи имат вграден Wi-Fi модул и дават възможност на собственика на жилището да управлява електроуредите от мобилния си телефон, независимо къде по света се намира.

Allterco Robotics Shelly 4 Pro & Shelly Light Pro

Устройството Shelly 4 Pro е предназначено за управление на електрически уреди и контакти, а Shelly Pro Light – за управление на осветлението, като то прави възможно не само дистанционното включване и изключване на светлините през смартфон, но и промяната на интензитета на светлината (т. нар. димиране).

Двете устройства се монтират в електрическото табло и позволяват да се управляват 4 ел. вериги, всяка от които с консумация до 2300W. Серията Shelly Pro също така дава информация в реално време на потребителя за консумацията на електроенергия и така му позволява да я оптимизира. Двата продукта имат 1,8-инчов цветен дисплей, на който може да се види статусът на всеки един домашен електроуред и информация за неговото потребление.

Allterco Robotics Shelly 4 Pro & Shelly Light Pro

Според българският разработчик, серията устройства Shelly Pro позволява на строителите да предложат автоматизация на новопостроени или ремонтирани жилища, без това да увеличава инвестицията в ел. инсталация. Според Димитър Димитров, изпълнителен директор на Allterco Robotics, инвестицията при строежа възлиза само на около 150 евро на помещение, но пък серията изисква до 20% по-малко кабели за изграждане на електрическата инсталация в дома. В същото време бъдещите собственици на екипиран с такива джаджи умен апартамент ще имат възможността да го управляват през интернет и спестяват до 30% от консумацията на електроенергия.

Allterco Robotics Shelly 4 Pro & Shelly Light Pro

Как точно става това? Инсталирайки само едно Shelly Pro в ел. таблото в дома си, потребителят ще може да управлява през мобилния си телефон осветлението в 4 помещения или същия брой електроуреди, което в повечето случаи е напълно достатъчно за един двустаен апартамент. За тази цел компанията Allterco Robotics е разработила и специално мобилно приложение, което като допълнение дава възможност за създаване на сценарии, които да се изпълняват при определени условия.

Allterco Robotics Shelly 4 Pro & Shelly Light Pro

Всъщност компанията предлага също решения, които са подходящи и за готови жилища. Според Димитър Димитров, ако собственикът не иска да променя ел. инсталацията, може да използва релетата Shelly 2, които, по неговите думи, са най-малките в света и се събират в обикновена конзола зад ключа за осветление или контакт. Те могат да управляват 2 ел. вериги по 1.8 kW всяка и също показват консумацията в реално време.

И, накрая, още нещо интересно от българската компания: съвсем скоро (на своя щанд на изложението CES 2017) Allterco Robotics ще покаже за първи път и една нова уникална функция на своите решения за автоматизация на дома Shelly и Shelly Pro - възможността за гласовото им управление през популярните домашни асистенти Amazon Echo и Google Home. “Благодарение на тази функция спокойно ще можете да кажете „Изгаси осветлението“ или „Включи котлона“ и Shelly ще го изпълни”, обещават от компанията.

(07 декември 2016)
абонамент за бюлетина