Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Запознайте се с Джарвис – изкуственият интелект на Марк Цукерберг

9506 прочитания

Повечето от нас сигурно познават Джарвис (Jarvis) от филмите не Марвел за Железния човек и най-вероятно са си помечтали един ден да разполагат с такъв умен компютърен иконом. Но това е мечта, която може би скоро ще се превърне в реалност – поне ако зависи от Марк Цукерберг, който още в началото на годината заяви като “голяма цел за 2016-а” плановете си за създаване на личен помощник с изкуствен интелект, призван да облекчи изпълнението на различни ежедневни задачи. Интересното е, че основателят на Facebook е решил да взаимства не само идеята на филмовия персонаж, но и неговото име.

Meet Mark Zuckerberg's Jarvids

И ето, както отбелязва самият Марк Цукерберг “След година писане на код, запознайте се с Джарвис”.

Подобно на своя филмов първообраз, разработеният от предприемача AI помощник управлява различни аспекти и параметри от действията на “умния дом” – осветлението, температурата, вратите, камерите за наблюдение и останалите smart устройства в помещенията. При това възможностите на Цеукерберговия Джарвис са доволно широки – той може да приготвя печени филийки, да буди децата, да отваря вратата на гаража пред колата и др. а в бъдеще в списъка с възможностите му ще влезе и способността за визуализация на данни във виртуална реалност – точно както е във филмите за Iron Man.  

Meet Mark Zuckerberg's Jarvis

(GIF анимацията се задейства с клик върху картинката)

В момента за взаимодействие с Джарвис могат да се използват три различни интерфейса: гласово приложение за iPhone, бот за Facebook Messenger или чрез камера за наблюдение. В системата на Jarvis са вградени алгоритми за разпознаване и анализ на реч, както и технология за разпознаване на лица.

В отделна публикация във Facebook Марк Цукерберг описва подробно ключовите аспекти от разработката на Джарвис и трудностите, които е срещнал – особено при интегрирането на всички устройства в единна система.  По неговите думи, той е пожертвал не по-малко от 100 часа от своето лично време за  създаването на Jarvis. Разбира се, Марк признава, че това е само началото, тъй като е далеч от разбирането за това как точно трябва да работи машинното обучение например. Специалистът се съмнява, че и още 1000 часа допълнителна работа биха го приближили към разгадаването на тази тайна.

И действително, засега системата изглежда доста незавършена, греши често и изпитва трудности при разпознаването на гласовите команди. Затова Цукерберг ще продължи да работи по своята AI система и занапред в опит да реализира многото си идеи, които има за нея. В плановете на предприемача за близко бъдеще влизат например създаването на Android-приложение и включването на възможности за управление на нови умни устройства за дома. След това той смята да поработи над алгоритмите за обучение, а в дългосрочна перспектива – да разбере как системата би могла да се използва и извън неговия дом.

Mark Zuckerberg

Очакваме скоро Марк да обяви и новата си голяма цел за 2017 г.

(22 декември 2016)
абонамент за бюлетина