Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Роботи с марка LG пъплят в Лас Вегас …

6603 прочитания

Бързите темпове на еволюцията на потребителската електроника не подлежат на съмнение, както и “поумняването”на този тип техника, която видимо става все по-интелигентна с всяко следващо издание на изложението за потребителска електроника CES, което се провежда в Лас Вегас. Показателно е и постепенното разширяване на редовните участници в шоуто. Пример в това отношение е компанията LG Electronics, която по традиция показва много широка гама всевъзможни устройства за дома и индустрията. А ето, че тази година сред тях има и интересно ново поколение роботи, които са част от иновациите на компанията в областта на изкуствения интелект (AI) и развитието на портфолиото свързани с Интернет на нещата (IoT).

LG Hub Robot

За домашна употребя е предназначен т.нар. Hub Robot, с който LG пренася идеята за умен дом на следващото ниво. Въпросният домашен робот има функциите на умен асистент, който има за цел да прави ежедневието на потребителя по-лесно и по-удобно. Симпатичният Hub Robot, може да се свързва с други умни електроуреди в дома и чрез дигиталния асистент на Amazon Alexa потребителите могат с гласови команди да извършат различни домакински действия, напр. да изключат климатика или да сменят програмата на пералнята. Hub Robot също така може да пуска музика, да наглася аларми, да прави напомняния, както и да дава актуална информация за времето и автомобилния трафик.

LG Hub Robot

Както се вижда на снимките, роботчето има антропоморфен дизайн, който му позволява да си взаимодействия с цялото семейство по различни начини – то може да се движи и върти, както и да изразява различни емоции чрез дигиталното си лице на предния екран. Освен това, Hub Robot реагира и на езика на тялото на потребителите и отразява жестове, като например кимане с глава, когато се отговаря на прости въпроси и следи кога някой от семейството е излязъл или е отишъл да спи. Роботът може и да разпознава различните членове на семейството.

Роботите на LG обаче вече излизат и извън домовете, като някои от тях вече работят и на обществени места. Такъв е например демонстрираният в Лас Вегас Airport Guide Robot, който скоро ще може да се види на международното летище Incheon в Сеул. Той е е интелигентен информационен асистент за пътуващите, който може да отговаря на въпроси на (зсега) четири езика: английски, китайски, японски и корейски.

LG Airport Guide Robot

Как точно помага? Само чрез сканиране на билета на потребителя например роботът може да даде детайлна информация относно времето за качване в самолета, за номера на изхода, както и какво е времето в града към който отива. Airport Guide Robot предлага напътствия как да се стигне до различни места в рамките на летището, заедно с приблизителното време, което ще отнеме ако се ходи пеша, а при нужда може да придружи загубили се или закъснели пътници до техните изходи или други места на летището..

LG Airport Guide Robot

Роботите на LG (а и на други компании) от години помагат и в чистенето, а за тази задача компанията мобилизира и още един член на фамилията. Т.нар. Airport Cleaning Robot е голяма автономна прахосмукачка, снабдена с торба за прах с голям капацитет, както и с различни четки и мотори. Роботът може да почисти всичко от плочки до килими и е снабден с модерни “умни” сензори и множество камери, които му осигуряват безопасна работа дори и на най-натоварените летища.

LG Airport Cleaning Robot

А хората, на които им е писнало да косят ливадите и дворовете си, скоро ще могат да прибегнат до услугите на Lawn Mowing Robot, който завършва робо-гамата на LG, представяна на CES 2017. Този робот се възползва от дългогодишното разработване и усъвършенстване на системата HOM-BOT, която може прецизно, надеждно и най-важното – безопасно да коси трева .Новият робот е снабден с повечето модерни сензори и брони, които се използват и от Airport Cleaning Robot. Според официалната информация, те му позволяват да определи своята локация, както и на всяко препятствие, като например дървета или храсти.

(05 януари 2017)
абонамент за бюлетина