Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Що е то електронен етикет и какви са ползите от него?

6227 прочитания

За повечето хора концепцията, известна като Интернет на нещата (IoT – Internet of things) е абстрактно понятие, което рядко се свърза с нещо конкретно, но това, разбира се, не пречи на тази технологична тенденция да получава все повече прояви и да се превъплъщава в най-различни форми. Например като електронни етикети, каквито вече могат да ползват и търговците у нас. Такава възможност дава българската стартираща компания Recheck, според която въпросните електронни етикети могат да донесат значителни ползи в retail сегмента – например като ограничат фалшифицирането на различни стоки и позволят последваща комуникация между фирмите и техните клиенти.

Recheck e-stamp

„Основното предназначение на Recheck е да защити уникалността на широка гама от продукти. Изключително подходящ е за всякакви изделия, които са застрашени от фалшифициране - облекло, алкохол, електроника, лекарства, бижутерия, премиум и луксозни продукти, бутикови артикули и дори предмети на изкуството. Освен удостоверяването на произхода обаче, електронният етикет позволява и операции като заявяване на собственост, управление на гаранцията, препродажба и защита от кражби“, обяснява Емилиян Енев, съосновател на Recheck.

Според родната компания, Recheck e модерен и ефективен начин за управление на дигиталната идентичност на изделия в рамките на пълния им жизнен цикъл. Решението дава възможност производителите да изграждат лични отношения с техните крайни клиенти и да предлагат обслужване, което до момента е било невъзможно. Пример за това е възможността купувачите да предоставят обратна връзка относно закупени продукти, да дават мнение относно търговски обекти и да заявят какво биха желали да получат от любимите си марки.

Recheck e-stamp

Един интересен аспект при разработката на системата е, че крайните потребители не разчитат на централно звено за удостоверяване. Вместо това Rechek използва независима криптографска мрежа - т. нар. blockchain, която гарантира сигурността на данните чрез хиляди изчислителни възли, добавя Емил Стоянов, съосновател на проекта. Технологията blockchain нашумя през последните години с това, че е в основата на криптовалутата bitcoin, а днес се тества от десетки банки, технологични компании и дори правителствени институции, които виждат огромен потенциал в нея.

Recheck e-stamp

Електронните етикети Recheck всъщност имат няколко нива на защита - физическо, визуално, криптографско и технологично, гласи още официалната информация. Цифровите носители се запазват във физическа цялост сгънати и се прикрепят към продуктите чрез саморазрушаващи се холограмни стикери, които не могат да се възстановят след скъсване или разлепване. От друга страна, секретният код за регистриране на собственост е защитен със скреч-фолио и всеки опит за изтриване може да бъде разпознат. А самата дигитална идентичност на продуктите с Recheck етикет се защитава с криптографски подписи, като програмираните данни е невъзможно да бъдат манипулирани или изтрити в blockchain средата.

В момента системата е в етап на публична бета и безплатно тестване. Малка безплатна серия електронни етикети за провеждане на тестове може да бъде поръчана от официалния сайт на българската компания.

(30 януари 2017)
абонамент за бюлетина