Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Още една добра идея за (умни) домашни забавления: QNAP HS-251+ Silent NAS

6293 прочитания

Концепцията за Network Attached Storage (NAS) едва ли е първото, което хрумва на човек, когато обмисля придобиването на система за домашни забавления, но има поне една компания, която упорито работи за промяната на това положение. Тя се нарича QNAP, а поводът да се сетим отново за нея е съобщение за обновлението на една от нейните най-интересни, поне от гледна точка на домашните потребители, NAS системи.

QNAP HS-251+ Silent NAS

Става въпрос за модела QNAP HS-251+ Silent NAS, който скоро ще получи най-новата версия на фирмената операционна система QTS 4.3 и, разбира се, всички приложения, които вървят с нея. Именно тази Linux-базирана дистрибуция е едно от основните предимства на всички NAS устройства на производителя, но в случая с HS-251+ предимствата далеч не се изчерпват само с нея.

QNAP HS-251+ Silent NAS

Както се вижда на снимките, дизайнът на устройството се различава значително от този на повечето продукти от класа, като наподобява повече дизайна на DVD плейър или на телевизионна мпристав. И това не е случайно, тъй като QNAP, HS-251+ е предназначен именно за домашни забавления и поддръжка на всевъзможни мултимедийни приложения и формати. На разположение са както HDMI свързаност, така и възможности за транскодиране и scale up функционалност за осигуряване на HD качество на видео съдържанието.

QNAP HS-251+ Silent NAS

Съвсем логично, въпросният модел се отличава и с доста производителна хардуерна конфигурация, съдържаща 4-ядрен 2-гигахерцов процесор Intel Celeron, 2GB DDR3L RAM и мощна интегрирана графика – истински storage сървър, на който само трябва да се добавят хард дискове по желание на потребителя. Както подсказва и наименованието QNAP HS-251+ Silent NAS, устройството е с пасивно (безвентилаторно) охлаждане и съответно е абсолютно тихо.

Както подчертават от компанията, HS-251+ лесно може да се свърже с HDTV или A/V приемник, при което дава възможност за използването му в режим HybridDesk Station (HD Station). Тоз режим използва Kodi медия плейър, който пък дава възможност на потребителите да се наслаждават и отдалечено на съхраняваните в NAS устройството мултимедийни файлове, а също и да гледат YouTube видео или да сърфират в Мрежата с помощта на пулта за дистанционно управление или на мобилното приложение Qremot.

QNAP HS-251+ Silent NAS

Освен, че дава възможност за използване на още много други приложения, QNAP HS-251+ дава и възможности за стрийминг на снимки, музика и видео до различни помещения от дома и до различни устройства, стига те да поддържат възможности за връзка чрез Bluetooth, USB devices, HDMI, DLNA, Apple TV или Chromecast .

Всъщност HS-251+ може да служи дори като т.нар. Surveillance Station - умна система за домашно наблюдение посредством две IP камери. Те, разбира се, трябва да купени допълнително, но затова пък има безплатно Vmobile приложение за iOS и Android, което позволява камерите да се управляват през интернет – директно от смартфона.

QNAP HS-251+ Silent NAS

На фона на всичко това съхранението на данни (което по принцип е основната задача на NAS устройствата) наистина изглежда като едва ли не допълнение на основната мултимедийна функционалност. Не че и в това отношение моделът няма какво да предложи. Tой поддържа RAID0 и RAID1 конфигурации, както и възможност за „гореща“ замяна на HDD устройствата, т.е. без нужда от изключване на системата. А капацитетът за съхранение, осигуряван от двата хард диск диска, които по принцип могат да се поберат в корпуса, може да бъде разширен и допълнително – до 80 TB посредством специални разширителни модули.

QNAP HS-251+ Silent NAS

Обобщено накратко, обновеният QNAP HS-251+ Silent NAS изглежда като доста добър начин с едно устройство да добавим значителна smart-home функционалност на дома си.(01 март 2017)
абонамент за бюлетина