Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

D-Link Wi-Fi Water Sensor – един умен начин за елиминиране на домашните потопи

13278 прочитания

Както показва целият човешки опит още от старозаветните времена на Ной насам, проблемът с потопите е, че обикновено се случват внезапно и неочаквано. Затова най-добрият начин за предотвратяване или поне за минимизиране на щетите от въпросните наводнения е вземането на мерки ПРЕДИ самия потоп. Но какво може да направи човек, ако не е сред малцината богоизбрани да получат такова своевременно предупреждение, каквото е имал гореспоменатият богоугоден джентълмен? Е, отговор на този въпрос ни дават модерните Smart Home технологии, които могат да помогнат доста, ако не срещу глобални потопи с библейски мащаби, то поне срещу значително по-често случващите се, но почти толкова неприятни и винаги доста скъпо струващи домашни течове. Едно отлично решение например дава компанията D-Link, сред чийто основни сфери на внимание са именно елементите за изграждане на умен дом, влизащи в линията Mydlink Home.

D-Link Wi-Fi Water Sensor

Част от тази серия продукти е и предлаганият на родния пазар D-Link Wi-Fi Water Sensor – интелигентен свързан сензор за влага, замислен именно като основен елемент на защитата срещу домашните потопи. По-долу ще отделим на това устройство малко повече внимание, тъй като то притежава значителен потенциал да ви спести доста пари, които иначе бихте дали за ремонти след домашни бедствия като например спукването на водопроводна тръба или протичането на пералнята.

Устройство и начин на действие

По принцип сензорите за влага имат пределно просто устройство: две или три метални сонди, които при контакт с вода идентифицират промяната в проводимостта на електрическата верига и задействат аларма – общо взето, доста елегантно и елементарно решение на проблема с библейска давност.

D-Link Wi-Fi Water Sensor

Във водния сензор на D-Link обаче е използван по-оригнален подход: вместо сонди D-Link Wi-Fi Water Sensor използва кабел с вградени в него дълги, усукани проводници. Това позволява да прокарате кабела по пода, където има най-голяма опасност от протичане, така че предупреждението да ви осигури възможност за навременна реакция. Има обаче и други уникални характеристики. Такава представлява фактът, че устройството се включва директно в електрическия контакт, елиминирайки нуждата от използване на батерии. Както подсказва наименованието то е и Wi-Fi свързано, така че може да изпрати сигнал директно към вашия смартфон или таблет. Това пък ви спестява необходимостта от инсталиране на специален Smart Home хъб, от какъвто се нуждаят редица други сензори на пазара.

Инсталацията

на D-Link Wi-Fi Water Sensor е съвсем проста и за нея са достатъчни само три стъпки: 1) включвате сензора в контакта, 2) натискате WPS бутона отстрани на корпуса, за да го свържете автоматично към домашната Wi-Fi мрежа и 3) сваляте си безплатното Mydlink Home приложение от Google Play или Apple AppStore и следвате простичките инструкции за настройка в него.

D-Link Wi-Fi Water Sensor

Това е достатъчно, за да ви осигури необходимото спокойствие, въпреки че самият сензор по принцип не издава много силен звук, когато открие теч. Вместо това се разчита, че уведомлението в телефона ще ви привлече вниманието достатъчно бързо.

Продължава на следващата страницаВъзможности и характеристики

D-Link Wi-Fi Water Sensor не измерва температура и влажност, както правят по-скъпите комбинирани сензори, предназначени за използване в Smart Home инсталации, но това се компенсира напълно от факта, че устройството поддържа интеграция с IFTTT – безплатната уеб-базирана услуга, която ви позволява да изграждате условни автоматично задействани вериги, свързвайки водния сензор с другите си Smart Home приспособления като сензори, осветление, умни контакти и пр. Т.е. D-Link Wi-Fi Water Sensor спокойно може да се интегрира във вече разгърната система за домашна автоматизация - още един фактор, който оправдава инвестицията в него.

D-Link Wi-Fi Water Sensor

Ако може да се говори за някакви ограничения, то те, колкото и странно да звучи, произлизат от една от силните страни на устройството – това, че се захранва директно от електрическия контакт. Наистина, така се спестява нуждата от постоянната смяна на батерии, но в същото време означава, че сензорът няма да действа, когато няма ток. Затова остава да се надяваме, че то е достатъчно способно да открие теча, преди последният да предизвика късо съединение в електрическата инсталация.

Накратко

D-Link Wi-Fi Water Sensor е прекрасна илюстрация на технологичната закономерност, свързваща простотата и ефективността. А този модел е един от най-ефективните детектори на домашни течове, които могат да се намерят на нашия пазар, и действа безотказно, стига да има електричество в контакта, в който е включен. Свързването му към домашната Wi-Fi мрежа и към смартфона е елементарно, а интеграцията му с останалите компоненти на вече разгърнатата система за домашна автоматизация - безпроблемна. В същото време цената му е съвсем умерена и достъпна за повечето български домакинства. Ето как изглежда и краткото официално видео-обобщение на D-Link:

Повече информация за цената и наличността на D-Link Wi-Fi Water Sensor у нас може да се търси при търговските партньори на дистрибутора Солитрон.

(10 април 2017)
абонамент за бюлетина