Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Всичко, което трябва да знаем за затворените Wi-Fi системи

13268 прочитания

Купили сте си висок клас рутер и сте очаквали Wi-Fi покритието да достига до всеки ъгъл на дома ви. Оказва се, обаче, че голяма част от къщата има слаб или никакъв сигнал. Какъв е проблемът?!

 

 

Защо "традиционните" рутери често разочароват?

Сигнала на един мощен рутер може да е достатъчен да покрие около 300 квадратни метра от дома, но само ако е поставен по средата на дома. Това е така, защото сигнала се разпръсква равномерно от позицията на рутера. Проблема е, че повечето хора поставят рутера си максимално близо до мястото, където LAN кабела (или DSL, или какъвто друг вариант се използва за достъп до Интернет) влиза в дома, което обикновено е някой от ъглите на къщата. В резултат, около половината от Wi-Fi покритието всъщност, е извън дома, оставяйки най-далечните части на сградата непокрити.

Домашните Wi-Fi системи, като Google Wifi, Netgear Orbi, Eero, Amped Wireless Ally Plus и Portal – също така познати, като "домашни затворени системи" – са специално направени, за да разрешават този род проблеми. На практика, това е поредица от обикновени рутери, но работещи заедно, в затворена система. Наместо да имате един рутер, те идват в комплект с два, три или дори повече устройства, позволявайки пълно и максимално Wi-Fi покритие на дома.

 

 

Преди да пристъпим към детайлите, редно е да погледнете таблицата по-долу, за да видите освен моделите, също, цените и какви са основните преимущества и недостатъци между различните устройства.

 

Защо Wi-Fi системите работят?

След като стана ясно какъв е основният проблем на "традиционните" рутери, следните ползи можете да очаквате от Wi-Fi системите...

 

Покритието се определя според нуждите ви

Не само, че ще получите разширено покритие с Wi-Fi система, но ще можете да нагодите Wi-Fi сигнала, спрямо размера и формата на дома ви, разполагайки допълнителните устройства на необходимите места. Обикновено устройствата се поставят на между 10 и 15 метра разстояние едно от друго (през една или две стаи), но хубавото при Wi-Fi системите е, че винаги могат да се добавят още устройства.

 

Лесно се използват

Ако някога сте използвали смартфон и се е случвало през живота ви да включите уред в електрически контакт, то вече знаете как се установява Wi-Fi система.

Всички Wi-Fi системи съвсем преднамерено са ужасно лесни за конфигуриране. Най-често можете да използвате телефона си – а не сложен и допотопен уеб интерфейс – за да настроите първото устройство и да го свържете към интернет източника. След това, единственото, което остава да направите е да разположите другите устройства и да осигурите захранването им. Това е.

 

Често се актуализират софтуерно

Повечето Wi-Fi системи получават регулярни софтуерни ъпдейти за подобряване не само на производителността, но и на сигурността, включително и за добавяне на нови функции. Дори тези, които не са директно свързани с производителя, получават автоматични фърмуеър ъпдейти, адресирайки най-горещите проблеми, ако има такива. С други думи – инвестирането в Wi-Fi система означава, че вече няма да има нужда да се тревожите за това дали домашната ви мрежа е актуализирана и подсигурена.

 

Вградена защита

Подобно на много единични рутери, все повече Wi-Fi системи разчитат на вградена защита за цялата домашна мрежа срещу зловреден софтуер и онлайн заплахи. Това е чудесна функция за тези от вас, които разполагат с много IoT (Internet of Things) джаджи – като интелигентни уреди, IP камери, принтери и т.н. – на които няма как да пуснете антивирусен софтуер. Имайте предвид обаче, че дори с наличието на тази функция, е редно да смените фабричните пароли на всяко IoT устройство.

 

Минусите

Неизбежно съществуват няколко притеснения при използването на Wi-Fi система. Не е задължително изброените минуси по-долу да важат за всяка система, но ще обясним как да бъдат елиминирани или поне избегнати.

 

Високата цена

Wi-Fi системите са скъпа инвестия, но тази инвестиция ще ви се отплати в перспектива. В момента, най-достъпния и качествен вариант на пазара е Google Wifi, който може да се намери за около 300 долара и в комплекта влизат три устройства.

Това, за което плащате е удобство и комфорт – не висок клас Wi-Fi. Google Wifi, подобно на много други Wi-Fi системи, използва относително нисък Wi-Fi стандарт, най-често AC1200, който е двулентов, двупоточен (2 х 2) с максимална скорост не по-висока от 867 мегабита в секунда на 5GHz честота и 300 мегабита в секунда при 2.4GHz честота. Накратко, откъм производителност не е нищо впечатляващо и обикновено се използва от евтините рутери под 100 лв. Така че, ако знаете как да свържете ръчно три рутера в затворена мрежа, това ще ви струва под 300 лв. В този случай обаче, се изисква планиране и време за изграждането на инфраструктурата (позициониране, окабеляване, захранване и т.н.). С други думи, Wi-Fi системите са осезаемо по-скъпи, но изключват всички допълнителни усилия, те са лесни за менажиране и удобни за ползване. 

Риск за личната информация

Това не се отнася за всички Wi-Fi системи, но някои от тях изискват постоянна връзка с производителя, за да функционират правилно. Всъщност, няма да можете да управлявате собствената си мрежа, ако не се логнете в акаунт на производителя. Примери за такива системи, са Google Wifi, Eero и Plume. Някои от тези, които не изискват акаунт и връзка с производителя са Netgear Orbi и Portal.

Имайте предвид, че повечето домашни рутери нямат нужда от връзка с производителя, за да функционират. Сами разбирате, че ако мрежата ви е свързана с производителя през цялото време, то те потенциално могат да следят абсолютно целият ви трафик. Не по-малко проблемен е факта, че няма производител, който да е тотално застрахован и предпазен от хакване.

С това предвид, сами трябва да решите дали да се доверите на системи, които директно се свързват с производителя и доколко се уповавате на имиджа им.

 

По-бавна Wi-Fi скорост

По-бавната Wi-Fi скорост се случва основно поради две причини – загуба на сигнала и деградация на сигнала. Загубата на сигнала е явление, което се случва когато Wi-Fi сигнала се разширява безжично. При този случай сигнала прескача от основния рутер към сателитно устройство. Оттам вторичното устройство върши две неща едновременно – получава Wi-Fi сигнала и го препредава. И когато това устройство използва една и съща честота и за двете задачи, губи 50 процента от ефективността. На практика това означава, че устройствата, които са свързани към главния рутер ще имат двойно по-висока реална скорост, спрямо тези, които са свързани към сателитните. Нещо повече, ако сте впрегнали последователно три рутера в затворена верига, за да разширите сигнала в една посока, всичките ви устройства (смартофини, таблети, гейм конзоли и т.н.) свързани към третия рутер ще използват четири пъти по-ниска скорост от тази, която предава основния рутер. Колкото повече устройства използвате отвъд основния рутер, толкова повече скоростта ще намалява. Тук е редно да отбележим, че на пазара има няколко Wi-Fi системи, които не страдат от този феномен, като Netgear Orbi и Linksys Velop; те не губят ефективността на сигнала, ако не се използват повече от две устройства.

Това от което поне към момента няма спасение и важи за всички Wi-Fi системи е деградацията на сигнала. Тя се получава когато поставите сателитното устройство на разстояние по-голямо от 10 метра от основния рутер. Проблема винаги е съществувал с безжичните технологии – колкото повече се отдалечаваш от излъчвателя, толкова повече намалява сигнала.

Именно това превръща използването на Wi-Fi система в деликатна работа. Ако поставите много близо сателитното устройство до основния рутер, за да поддържате високата скорост, тогава се лишавате от по-широкия обхват. Ако го поставите прекалено далеч, обхвата ще е чудесен, но няма да има достатъчно сигнал от основния рутер, който да бъде разширяван и това ще се отрази на скоростта.

Добрата новина е, че повечето системи разполагат с мобилно приложение, което помага в разпределянето на сателитните устройства; въпрос на функции е, дали могат да оптимизират обхвата или скоростта, или и двете.

Като последно решение можете да обмислите и варианта да свържете основния рутер и всички сателитни устройства с кабели – тогава няма да имате никаква загуба на скоростта и ще разширите сигнала колкото искате, но факторът "удобство" ще бъде елиминиран.

Липсата на основни функции и настройки

За добро или лошо всички Wi-Fi системи (с изключение единствено на Netgear Orbi) имат крайно ограничени функции и настройки, които да позволяват персонализиране на мрежата. В повечето случаи, Wi-Fi системите имат една или две функции – предимно за приоритизиране на връзките и родителски контрол – и това е. Ако сте свикнали с дълбоките настройки на домашната ви мрежа или сте свикнали с уеб интерфейс – какъвто е случая с традиционните рутрери – ще се разочаровате от възможностите на Wi-Fi системите в тази насока. Нещо друго важно е, че повечето системи имат само един LAN порт за всяко допълнително (сателитно) устройство. И ако разчитате, че ще свържете жично РС, сървър, гейм конзола и телевизор на третото си сателитно устройство, това може да стане, само ако закачите към него суич.

 

Алтернативата

Wi-Fi системите тепърва ще се развиват. Доказателство за това е не само, че сектора се развива с бързи темпове, но и защото на изложения, като CES 2017, този род системи бяха един от акцентите. И те ще стават все по-популярни, тъй като решават най-големия проблем на домашната мрежа – покритието. Със сигурност технологията има да извърви своя път и да се развива по много и различни начини, но едно нещо е сигурно: най-добрата алтернатива на Wi-Fi системите е окабеляването. При този сценарии, оптималния вариант е един основен рутер с всичките функции и настройки, които можете да искате и няколко точки за достъп (или рутери в режим на достъп) разположени из целия ви дом, които се свързват чрез мрежови кабели. Това е най-добрия метод да разполагате както с бърза скорост и голям обхват, така и с множество функции и настройки. Очевидно този вариант ще изисква много работа и едно премоделиране на дома, но какво ли не правим в името на Интернет днешно време?

(26 април 2017)
абонамент за бюлетина