Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Как да инсталирате безжичен рутер в 7 стъпки?

7383 прочитания


Инсталирането на WiFi рутер не е задължително да бъде изпитание за вас. Производителите на рутери трябва да бъдат похвалени, защото не спират да работят за подобряване на начините за инсталация на своите продукти.
А съветите на Michael Brown от PCWorld  ще направи инсталирането на безжичен рутер лесна задача за вас.
Сега повечето производители на рутери предлагат за първоначална инсталация и последващи настройки приложения за смартфони и таблети. В действителност някои компании вече даже не ни занимават с браузър базирани потребителски интерфейси за всичко.Но най-добре е да има и двете опции и вие да решавате какво предпочитате.
Ето как да инсталирате безжичен рутер в 7 стъпки!
Стъпка 1: Намерете място на вашия рутер
 Всички производители ще ви кажат, че най-доброто място за поставяне на безжичен рутер, е на открито пространство, в центъра на вашето жилище. Това е страхотен съвет, защото ще осигури най-равномерно покритие, но е и не възможно да се направи за повечето хора, защото трябва да свържете вашия рутер с кабела, идващ от доставчика на интернет.

Ако не може да поставите WiFi рутера в центъра на вашето жилище, то поне опитайте да не го поставяте в килера, където сериозно ще влошите неговия обхват. Не се налага да местите точката си за достъп до интернет, просто използвайте по-дълъг CAT5e или CAT6 кабел, за да свържете рутера с нея.
Ако сте по-амбициозен, може да пуснете двойка Ethernet кабели, предназначени за рутера, до центъра на жилището ви. Единият до интернет точката за достъп, а другият - до комутатора, намиращ се примерно в килера ви.
Но има и по-лесен вариант: мрежа от излъчващи възлови точки. При тази система направете една възлова точка, (например до точката за достъп до интернет) и създайте други, следвайки пътя до вашите стаи в дома ви. Данните ви ще се предават безжично от един възел на друг и ще имате постоянен и силен WiFi сигнал навсякъде във вашето жилище.
Но бъдете внимателни! Не създавайте безжични възлови точки във WiFi мъртви зони, защото те няма да могат да се свържат с мрежата по-добре, от което и да е крайно устройство. Вместо това,  позиционирайте възловата точка така, че безжичният сигнал да покрие тази мъртва зона и да имате и там обхват.
Повечето рутери са конструирани така, че да разполагат с WAN (Wide Area Network) порт за връзка с точката за достъп на вашия интернет доставчик. Други пък имат автоматична система за настройване на порта, която автоматично прихваща и настройва порта като WAN или LAN (Local Area Network).
Налага се да направите няколко предварителни стъпки, така че не включвайте и изключвате нищо.

Стъпка 2: Конфигурирайте шлюза на вашия безжичен рутер
Доста интернет доставчици предоставят на своите потребители модеми с вградени рутери или само рутери. В повечето случаи тези устройства са с доста по-ниско качество, в сравнение със стандартните рутери, а и едва ли има доставчик, който да предлага за домашните потребители опция за изграждане на мрежа с множество точки за достъп.
Ако вашият шлюз е с интегриран рутер, трябва да конфигурирате шлюза и да изключите рутера, за да се пропусне WAN IP адреса и целият мрежови трафик да се насочи към вашия нов рутер. В случаите, когато вашият доставчик ви е предоставил отделен модем и рутер (вместо интегриран такъв), трябва просто да замените неговия рутер, с вашия. Всичко това се налага, за да се избегне двоен NAT сценарий (двойна транслация на мрежовите адреси) и последствията от него. 
Трябва да знаете IP адресите, който използва шлюза на вашия модем. Въведете адреса в уеб браузър, за да получите достъп до конфигурационния екран на устройството. 

 
Някои шлюзове имат така наречения „Bridge“ (мостов) режим на работа, за да може да се използва друг рутер. Може да се наложи да се свържете с вашия интернет доставчик за тази стъпка, защото някои от тях,не дават възможност на потребителите си, да правят това.
Моят доставчик на интернет е AT&T и използва модем Motorola NVG510 с вграден рутер (DSL). За да се конфигурира това устройство и да не използва вградения си рутер, трябва да влезете в менюто му „Firewall” и да изберете режим на работа „Passthrough Mode“, срещи настройката „Allocation Mode”. След това, задайте „DHCPS-Fixed” срещу  настройката „Passthrough Mode“, за да подсигурите MAC адрес на вашият рутер.
Конфигурационният протокол DHCPS ( Dynamic Host Configuration Protocol Server) задава динамично IP адреси на устройствата във вашата мрежа. MAC адресът е уникален идентификатор за рутера – няма два еднакви. Процесът за настройване на вашия шлюз може да е по-различен, но крайният резултат е един и същ. Необходимо е да намерите и настройките на вашето комбинирано устройство, откъдето се изключва WiFi модула. След като направите всички тези промени, рестартирайте вашия модем.

Стъпка 3: Свържете вашия шлюз с новия рутер
Изключете вашия шлюз (изключете го от контакта, ако няма ключ Power On/Off). Ако вашият LAN кабел е включен към шлюза, тогава го изключете и го включете към WAN порта на вашиятнов рутер (да припомним, че някои рутери имат отделeн WAN и LAN портове, а други имат универсални, които автоматично се конфигурират). Ако нямате мрежов кабел между шлюза и компютъра ви, използвайте този, които пристига в комплекта на новия рутер. След това включете вашия модем и изчакайте около минута-две, докато зареди. 

Стъпка 4: Сменете вашата администраторска парола на новия рутер
Повечето производители на рутери осигуряват смартфон приложение за конфигуриране на рутерите си. Ако имате такъв, използвайте го (в някои случаи това е единственият възможен начин). Ако няма подобно приложение, или ако предпочитате да използвате браузър-базиран потребителски интерфейс, свържете вашия нов рутер с компютъра ви чрез мрежов кабел. След това напишете адреса на рутера в полето на браузъра ви и натиснете клавиша „Enter”. IP адресът може да го има записан на стикер, на самия рутер и той изглежда нещо подобно като това: 192.168.1.1.
Другият начин е от Windows базиран компютър да влезете в „Control Panel -> Network and Internet -> Network Connections“. Там ще видите иконите на мрежовите адаптери, които са с имена от типа „Local Area Conection“ и цифра след тях, ако са повече от един. Кликнете с десен бутон на мишката върху активния мрежов адаптер (който използвате за връзка с рутера) и от падащото меню изберете „Status->Details“. На реда „Ipv4 Default Gateway“ се намира адреса на рутера.
За да влезете в конфигурационното меню на новия рутер, се нуждаете от потребителско име и парола. Тази информация се намира написана на стикер, залепен за рутера или в потребителското ръководство. Въведете тази информация в съответните полета и натиснете клавиша „Enter”. 
Първото нещо, което трябва да направите, след като влезете в конфигурационното меню на вашия нов рутер, е да промените паролата на администратора, защото тя не е сигурна. Създайте своя уникална и я запомнете добре, защото без нея няма да може да влезете в конфигурационния интерфейс на рутера.
Ако все пак се случи и я забравите, то тогава трябва да направите хардуерен ресет на устройството, при което то си връща фабричните настройки и трябва наново да го настроите.
Стъпка 5: Обновете фърмуера на рутера
Често производителите на рутери реализират по-нови версии на фърмуера на устройствата си, след като вече се намират в продажба. Новите фърмуери могат да съдържат критични ъпдейти и поправки на бъгове, както и подобрение на производителността и сигурността, така че се уверете, че сте с най-новата версия.
Много от рутерите могат да проверяват за нов фърмуер, но само една малка част го правят автоматично – обикновено е необходимо да кликнете върху някакъв бутон от конфигурационното приложение на рутера. Направете справка с потребителското ръководство на рутера ви. След обновяването на фърмуера трябва да рестартирате рутера.

Стъпка 6:  Създайте парола за достъп до вашата безжична мрежа
Някои рутери пристигат с предварително зададени от производителя пароли (най-често са написани на стикер на самото устройство). За много други най-малкото ще бъдете подканени да създадете такъв,при първоначалната инсталация. Уверете се, че сте задали на рутера си да използва последната генерация WPA2 (2-nd generation Wi-Fi Protected Access) криптиране.
Доста стария WEP (Wired Equivalent Password), е доста несигурен и не трябва да се използва. Някои стари рутери могат да използват него по подразбиране, но всичко това е с цел съвместимост със стари бежични адаптери, които не поддържат WPA2. Ако все още използвате стари устройства, които попадат в тази категория, трябва да ги пенсионирате, защото те компрометират сигурността на цялата ви мрежа и най-обикновен хакер може да се справи с тях.
Процесът на определяне на WiFi паролата на рутера ще варира в зависимост от моделите. Ако разполагате с двулентов рутер, тогава трябва да зададете пароли и за двете мрежи  - 2.4 GHz и 5.0 GHz. Те могат да са с различни пароли, но вие ще бъдете по-щастливи, ако използвате една и съща парола и за двете мрежа, защото това по никакъв начин не влияе на степента на сигурност.
Паролата трябва да бъде относително сложна и да включва букви, числа и специални символи. Ако се притеснявате от толкова много пароли, които трябва да помните, добра идея е да използват някоя помощна програма за управлението им. Някои рутери, наред със стандартните мрежи, предлагат и „мрежи за гости“, които са с ограничен достъп до мрежови ресурси. За тях също трябва да създадете пароли.
Стъпка 7: Наслаждавайте се на вашата WiFi мрежа!
Ако всичко върви по план, би трябвало да може да се свържете с вашата нова WiFi мрежа, посредством паролата, която вече създадохте. Ако вашият рутер поддържа „мрежа за гости“, възползвайте се от нея. 
Това обикновено разрешава достъп до интернет на вашите гости, но забранява достъпа до компютрите и файловите хранилищата на вашата мрежа. 
(27 юни 2017)
абонамент за бюлетина