Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Bluetooth се насочва към комуникациите в умния дом

7528 прочитания

Bluetooth SIG - организацията, която управлява развитието на комуникационния стандарт, преди дни публикува нова спецификация, наречена Bluetooth mesh. Т.нар. mesh networks („решетъчни мрежи“) предполагат всеки участник в тях да кооперира в доставката на инфирмация. Това означава висока отказоустойчивост, тъй възлите са свързани по принципа „всеки с всеки“.

Този факт води със себе си и възможности за реализиране на сценарии, съвпадащи с логиката на умния дом. Ключалката на входната врата например може да изпраща сигнал за включване на лампите в спалнята в другия край на жилището.

Източник: Shutterstock

„Решетъчната“ топология е от значение и поради факта, че много от вгражданите устройствата ще нисковолтови. Изпращането на сигнал от споменатата входна врата, през няколко стени, до осветителното тяло в спалнята, например, изисква много енергия. Вместо това различните уреди и сензори ще могат да приемат и препредават сигнала нататък до достигане на неговата крайна цел.

Bluetooth mesh е разчетена за различни видове устройства и не се предполага всички от тях да препредават сигналите. Тези които работят на батерии например могат да пестят енергия, без да действат и като ретранслатори. В някои случаи устройства, разчитащи на съвсем малко енергия, ще се активират веднъж на няколко часа, за да изпратят или приемат съобщения и команди. Разбира се, не на последно място, всички комуникации ще бъдат криптирани.

Не всички съвременни устройства ще бъдат обновени такива възможности и, както може да се очаква, някои никога няма да ги получат. Bluetooth mesh може да бъде добавена към всички машини, поддържащи стандартите Bluetooth 4.0 или 5.0. Това е добра новина, тъй като отпада необходимостта от нов хардуер. Решението за това дали сега съществуващите продукти ще бъдат обновени зависи от техните производители.

Според управляващия органи новите стандарти започват да влизат в обръщение около шест месеца след тяхното обявяване. В този случай това може да стане дори по-бързо, тъй като не е налице нужда от нов хардуер.

Източник: Shutterstock

В Bluetooth SIG са подготвени, че някои устройства няма да получат ъпгрейд. От там са предвидили сценарии някои устройства да в мрежата да работят като проксита, позволявайки на други продукти да се свързват с тях и да изпащат команди. По този начин смартфонът на потребителя ще може да управлява лампите в жилището.

Всичко написано дотук прави Bluetooth по-използваем в умния дом, но няма да прекрати конкуренцията в тази сфера, коментират от The Verge. Като начало трябва да бъдат налице достатъчно устройства, така че новите функционалности да станат използваеми. Също така тепърва топологията трябва да бъде видяна в действие. Въпреки че Bluetooth се подобри през последните години, в миналото бяха налице проблеми с устойчивостта.

Освен това Bluetooth не е перфектен във всяко едно отношение. Той не се опитва да замени Wi-Fi например при по-бързите комуникации, така че някои устройства ще трябва да поддържат и други стандарти.

(20 юли 2017)
абонамент за бюлетина