Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Хай-тек джаджи и барбекюта - модата това лято

5770 прочитания

Класическите методи на барбекю готвене няма да изчезнат скоро, но предвид колко хай-тек решения вече има за летния грил, определено изглеждат демоде. В следващите редове ще преминем от хай-тек методите за палене на брикети и въглища, през умни термометри и приложения за барбекю рецепти, до роботизирани помощници за най-досадната работа – чистенето.  

Запалването

Няма грил без пламък, а ако сте традиционалисти, вероятно използвате въглища. Но паленето на въглища или брикети не е лесна работа, а и никой не обича вкуса, който оставят запалителните течности. За щастие, можем да ви препоръчаме Looftlighter. Тази джаджа възпламенява въглища, дърва, брикети или каквото друго искате да запалите за по-малко от минута, използвайки свръхнагорещен въздух. Ще ви е необходим достъп до електричество, за да го ползвате, но Looftlighter идва с 3-метров кабел, който ще ви осигури известна гъвкавост.

Ако това не е достатъчно, можете да се насочите към още по-хай-тек решение – BBQ Dragon. Това е мултифункционален инструмент, който възпламенява, ускорява и контролира топлината на всякакъв вид огън. На практика, джаджата е вентилатор с огромна сила и с интелигентен контрол на количеството кислород, който е необходим за огъня.

При готвене през нощта светлината може да се окаже проблем. Но не и ако имате лампата Brookstone Handle-Mount Grill Light, която е специално за барбекюта. Лесно се монтира, устойчива е на студ, жега, вода и прах. Използва LED осветление, което автоматично се изключва на определено време.

Всеки път перфектно изпечено месо!

Една от тънкостите на барбекюто е да знаеш кога точно месото е изпечено. Най-добрият начин е да се следи температурата, което можете да правите с умен термометър, като Weber iGrill Mini. Работи чрез жична пробка, която измерва температурата на парче месо, докато се пече. Дори не е нужно да сте в близост, тъй като устройството се свързва със смартфона и можете да следите процеса на изпичане.

Имате нужда да навлезете още повече в тънкостите? Можете да изпробвате метода су вид (гответе във вакуум), който запазва всичките полезни вещества на храната, тъй като готвенето се осъществява във вакуумирани торбички при ниска температура (около 90 градуса) продължително време. За целта единствено ви трябва дълбок съд пълен с вода, вакуумирани торбички (хладилните найлонови пликчета с цип, също вършат работа) и конвекторен нагревател с термостат. Anova Culinary Precision Cooker Wi-Fi е чудесен нагревател, който загрява вода до точно определена температура и я задържа за колкото време пожелаете. Опитайте по този метод да сготвите стек, а след това го метнете за няколко минути на барбекюто. Ммммм!

Не ви се занимава с традиционните барбекюта и искате нещо хай-тек? Това е SmartGril на компанията Lynx. SmartGrill не само изглежда като изваден от сай-фай филм, но и приготвя храната автономно, работейки на газ. Можете да свържете iOS или Android устройството си с барбекюто, да изберете една от стотиците рецепти от SmartGrill приложението и да следвате инструкциите, които ще ви посъветват къде точно да разположите храната, колко време да я държите, на каква температура и т.н. По тази система, можете дори да направите така, че зеленчуците и месото да станат готови по едно и също време.

Ако вече ще усъвършенствани грил техниката си, тогава може би имате нужда от нови и различни рецепти? В този случай, изпробвайте On the Grill приложението за Android и iOS устройства. Съдържа близо 300 рецепти, заедно с 40 рецепти за маринати и сосове. Приложението е полезно и защото можете да маркирате дадени рецепти като любими, а след това бързо да направите списък за пазаруване.

Разбира се, не е задължително всичко да се готви на грил. Опушеното месо, също е вкусно. Проблемът е, че обикновено този процес отнема доста време и доста... опушване, ако ползвате класическия метод с брикети или въглища. Месото може да се опушва и с газ, по-лесно се контролира, но отново изисква пълното ви внимание, за да поддържате подходяща температура и да наглеждате самия процес на изпичане. С Char-Broil Digital Electric Smoker (и особено модела със SmartChef Technology, който свързва уреда с Android или iOS устройство) целият процес стига до натискането на един или два бутона, като уреда сам ще каже кога храната е готова.

 

Охлаждането

Барбекюто не е само добре приготвената храна. Нищо не може да убие настроението така, както топлата бира. Ако смятате, че хладилните чанти не вършат особена работа, то за вас е Cooper Cooler Rapid Beverage Chiller, който може да охлади за 1 минута кенче, бутилки от 0.5л за 3 минути и бутилки от 1л за 6 минути. Това е около 10 пъти по-бързо от класическия фризер. И не се притеснявайте, ако напитката е газирана, след поставянето й в Cooper Cooler няма да експлоадира при отварянето.

А има ли какво да предложи хай-тек света за лед? О, да, Opal Nugget Ice Maker! Това е ледогенератор, но за разлика от портативните такива, чиято цена започва от 3-4 хиляди лева нагоре, този струва няколко пъти по-малко.

За разлика от традиционните ледогенератори, които произвеждат твърди кубчета със скреж, тази машина използва уникален процес на компресиране, за да произвежда парченцата лед, които получавате в ресторантите и баровете. Можете дори да свържете Opal Ice Maker с телефона си, за да видите колко лед остава или да зададете график за направата на лед. Машината може да направи над половин килограм лед в рамките на час, което е много по-бързо от стандартен фризер. 

Почистването

Грил или не, опушване или не, су вид или не, най-отегчителната и трудоемка част на готвеното е почистването. За всеобщо щастие, има робот, който може да свърши тази работа. Grillbot е като Roomba, но за барбекюта. Единствено трябва да поставите робота върху мръсен грил и той автоматично ще започне да го чисти. Четките са с метални нишки, но са подходящи за измиване в миялни машини. С това чудо на техниката, дори не е необходимо да наглеждате и изчаквате процеса, когато Grillbot е приключил с почистването, сам ще извести с аларма, че е готов.

(13 август 2017)
абонамент за бюлетина