Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част V

7160 прочитания

В предишните четири части (част I, част II, част III и част IV) на ултимативния ни наръчник към 3D принтирането, ви запознахме с всичко, което трябва да знаете, преди да се впуснете в покупката на 3D принтер. Сега, вече ще цитираме конкретни модели, които са в различен ценови диапазон и опериращи под различна технология за 3D печат.Критерии на избор

Един от първите критерии за избор на такъв тип устройство е дефинирането на бюджета. Други критерии са наличните функции, доколко лесен е за употреба, каква документация има и прочее. Но не по-малко важно е дали хардуерът и софтуерът са патентовани или с отворен код. Разликите не са само философски; те имат влияние и върху оперативната цена. За пример, ако машината не е съвместима с филаментите на други производители, за в бъдеще ще трябва да ги купувате (заедно с резервните части) директно от производителя на 3D принтера.

Нещото, което при никакви обстоятелства не трябва да правите е, да се впускате в покупката на конкретен модел 3D принтер на база популярност на марката. Това, че сте видяли реклама, която ви е направила впечатление, не гарантира качество. Важно е да направим това уточнение, тъй като за пръв път ще купувате подобна техника (и вероятно марките и моделите ще са ви абсолютно непознати), която е фундаментално различна от подхода при покупка на лаптоп, таблет, смартфон, гейм конзола и прочее електроника.

И така, без повече да се бавим, ето кои са едни от най-добрите 3D принтери, които в момента са налични на пазара...

Original Prusa i3 MK2S

Original Prusa i3 MK2S е доказан дизайн с отворен код, който има огромна интернационална потребителска база. Конкретно този модел е създаден от самия Джоузеф Пруса (Josef Průša) и независимо дали го купите вече сглобен или предпочетете да вземете "сглоби сам" пакета, това ще е един от принтерите на 2017-та година (особено в категория "бюджетни").

Основните характеристики на Original Prusa i3 MK2S са новата MK42 топлоизолация, PEI печатната повърхност, интегрираната опорна ос на зъбците, подобрената конструкция, по-бързото печатане и повече материали с E3D V6. Освен всичко това, наличен е подобрен фърмуер и система за самотестване на принтера.Спецификации:

Цена: 850 долара

Технология: FDM

Материали за печат: PLA, ABS, PET, HIPS и екзотични

Капацитет: 250 x 210 x 200 мм

Мин височина на слоя: 50 микрона

Диаметър на филамента: 1.75 мм

Отворен код: Hardware & Software

Съвместимост с материали от други производители: Да

Свързаност: USB, SD картиUltimaker 3

Това е флагшип модела на Ultimaker империята. Изтънчена и рафинирана машина, която е натъпкана с последните технологии в бранша. Поддържа двойно екструдиране, сменяеми "ядра" за бърза подмяна на печатащите глави, безжична връзка и много други.

Откъм софтуерната страна, Cura енджина (за разрязване и разпределяне) е оптимизиран за употреба в тандем с Ultimaker 3 – с приятен и разбираем интерфейс за менажирането на отпечатването без излишни главоболия.Ultimaker предоставят регулярни ъпдейти, които гарантират последните иновации и подобрения, че ще бъдат споделени с потребителите навреме.

Ако парите не са проблем, то тогава Ultimaker 3 безспорно е най-добрият 3D принтер за вашето студио, офис или за дома. Със страхотен дизайн безпроблемнно опериране и чудесна поддръжка, това е Ролс Ройсът на 3D принтирането.

Спецификации: 

Цена: 3500 долара

Технология: FDM

Материали за печат: PLA, ABS, PET, HIPS и екзотични

Капацитет: 197 x 215 x 200 мм

Мин височина на слоя: 20 микрона

Макс височина на слоя: 200 микрона

Отворен код: Hardware & Software

Съвместимост с материали от други производители: Да

Свързаност: USB, Wifi, Ethernet 


Zortrax M200

Zortrax е един от по-трайните успехи на настолната 3D революция при печата и това е напълно оправдано. Изработен от здрав алуминий, Zortrax M200 може да отпечатва 3D продукти още с изваждането от кутията – с много малко настройки, но надеждни и последователни резултати.

Zortrax M200 има автоматизирано изравняване, което прави калибрирането прецизно и просто; както и зона за изграждане с перфорирана платформа, която да смекчи изкривяването на елементите. Това автоматизирано изравняване е ключова характеристика и го прeвръща в абсолютно най-добрия 3D принтер за работа с ABS материал.Съществува и нарастваща гама от допълнителни материали от Zortrax, осигуряващи различни механични свойства, плюс плексигласови панели (закупуват се допълнително), които заграждат пространството за отпечатване и така осигуряват допълнителна защита от атмосферни промени.

Спецификации:

Цена: 2100 долара

Технология: FDM

Материали за печат: ABS, HIPS, ULTRAT

Капацитет: 200 x 200 x 185 мм

Мин височина на слоя: 90 микрона

Макс височина на слоя: 400 микрона

Диаметър на филамента: 1.75 мм

Отворен код: Не

Съвместимост с материали от други производители: Да

Свързаност: USB, SD карти
Formlabs Form 2

Formlabs Form 2 подкрепя стереолитографската технология (SLA) и е може би най-добрият представител в категорията и за цената си. Както вече знаете, SLA работи чрез втвърдяване на смола в резервоар с високоефективен лазер, който изрязва всеки слой, осигурявайки продукти с изключителни нива на детайлност.Това превъзходно устройство е снабдено с механизъм за пилинг, отопляем резервоар, сензорен дисплей, безжичен контрол и автоматизирана система за разпределянето на смолата. Също така идва с умело проектиран софтуер, който да направи изработването на модели възможно най-безболезнено, а и клиентската поддръжка е добре установена. Имайте предвид, че за максимален резултат отпечатаните предмети ще изискват известна обработка, а резервоарите за смола са консумативи, които трябва да се подменят редовно. Но на фона на общото представяне на Formlabs Form 2, това са минорни проблеми.

Спецификации: 

Цена: 3500 долара

Технология: SLA

Материали за печат: Смола

Капацитет: 145 x 145 x 175 мм

Мин височина на слоя: 25 микрона

Макс височина на слоя: 100 микрона

Отворен код: Не

Съвместимост с материали от други производители: Да

Свързаност: USB, Wifi, EthernetLulzbot Taz 6

Няма друг начин, по който да го кажем, но Lulzbot Taz 6 е доста голям. Масивен. Дори, гигантски. Малко дете, спокойно би могло да се помести в рамката му. Затова и с този модел, можете да отпечатвате неща, които са два пъти по-големи спрямо възможностите на другите принтери споменати в статията.Lulzbot Taz 6 има блестяща функция за автоматично изравняване, която заедно с качеството на печата и елементарното конфигуриране го превръщат в още един от кандидатите за приза 3D принтер на годината. Няма допълнително калибриране или чудене кое как се случва, всичко просто работи така както трябва и се очаква да бъде.

Lulzbot Taz 6 е с отворен код и с възможности за допълнителни подобрения, като например Flexystruder (оптимизация за печатане с гъвкави материали), двойна екструзия и MOARstruder (за отпечатване на големи обекти с масивни слоеве).

Спецификации:

Цена: 2500 долара

Технология: FDM

Материали за печат: ABS, PLA, HIPS, PVA, бронз и др.

Капацитет: 280 x 280 x 250 мм

Мин височина на слоя: 50 микрона

Макс височина на слоя: 500 микрона

Диаметър на филамента: 3.00 мм

Отворен код: Hardware & Software

Съвместимост с материали от други производители: Да

Свързаност: USB, SD картиLulzbot Mini

Lulzbot Mini е най-малката машина предлагана от компанията Aleph Objects. Предимствата на това са, че процесът на отпечатване е много по-лесен, когато става въпрос за деформиране. Освен това, печатащата глава може да се движи и ускорява по-бързо, което означава, че ще завърши по-бързо и ще ви даде по-чисти резултати при части с ръбове и множество остри елементи.

Други причини, поради които се смята за един от най-добрите 3D принтери в този ценови клас, са неговата надеждност, лесната настройка и това, че всъщност, има голяма общност обкръжаваща компанията и която използва продуктите й. Като цяло Lulzbot Mini е доказателство, че философията с отворен код и страхотното потребителско преживяване не трябва да се изключват взаимно.

 


Спецификации:

Цена: 1200 долара

Технология: FDM

Материали за печат: ABS, PLA, HIPS, PVA, екзотични

Капацитет: 152 x 152 x 158 мм

Мин височина на слоя: 50 микрона

Макс височина на слоя: 500 микрона

Диаметър на филамента: 2.85 мм

Отворен код: Hardware & Software

Съвместимост с материали от други производители: Да

Свързаност: USB(03 септември 2017)
абонамент за бюлетина