Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

VPN услугите – какво трябва да знаем за тях?

11032 прочитания

Вече дотолкова сме свикнали с идеята данните ни да пътуват през Wi-Fi, че повечето от нас отдавна са спряли да се притесняват за сигурността на тези данни – и кой би могъл да ги види и използва. Обществените Wi-Fi мрежи вече са навсякъде, а и са толкова удобни, но те са и чудесно ловно поле за личната ни информация. Когато дори доставчиците на Интернет могат да продават браузинг историята на потребителите си, време е да се замислим какво можем да направим по въпроса.VPN услугите

Добре дошли в света на VPN (virtual private networks – виртуални частни мрежи). Тези онлайн услуги представляват простичък софтуер, който защитава интернет връзката. Същевременно дават по-голям контрол над това как информацията ви изглежда онлайн. Тъй като VPN услугите започнаха да набират популярност в последните години, възможно е изобщо да не сте чували за тях, но това са ценни инструменти, които трябва да разбирате и използвате. Кои потребители имат нужда от VPN ли? Краткият отговор е – всички. Дори потребителите на Mac могат да се възползват от VPN.Как работи VPN?

Накратко, VPN се използва, за да създаде сигурна, криптирана връзка – за която може да мислите, като тунел – между вашият компютър/смартфон/таблет и сървъра, който оперира под VPN услугата. В професионален смисъл, този тунел ви прави част от мрежата на компанията, която предлага VPN, но физически можете да се намирате в дома си, в офиса или в парка – оттам идва и името.

Докато сте свързани към VPN, целият ви трафик преминава през защитения тунел и почти (по-късно ще обсъдим това "почти") никой – дори доставчика ви на Интернет – не би могъл да види трафика ви, освен ако не излезете от VPN сървъра и не се върнете в публичното интернет пространство.За какво се използва VPN?

Ако в цялото уравнение трябва да вкараме конкретика, до голяма степен зависи какъв потребител сте, но ето част от най-честите причини за използването на VPN:

- Избягване на правителствено наблюдение и цензура.

- Дистанционно свързване към служебната мрежа на фирмата, за която работите.

- Защита на данните ви при използване на публични Wi-Fi мрежи.

- Прикриване на BitTorrent пиратство.

- Гледане на Netflix-а на друга държава (защото както добре знаем, съдържанието на Netflix е различно за различните държави и по-големите имат осезаемо по-богата колекция от нашенската, за пример).

Гореизброените представляват различни предизвикателства и рискове за сигурността, а истината е, че VPN не е съвсем удачен избор за някои от тях, тъй като не ви прави анонимни. С това предвид...VPN не е за торенти

Това е често срещана грешка при много потребители на VPN. А истината е, че някои VPN доставчици не позволяват peer-to-peer споделяне и дори имат практиката да предават потребителските имена на тези, които държат правата на съдържанието. Други изпращат предупреждения от името на копирайтърите, но има и такива, които директно спират акаунтите на системно провинилите се. Всеки, който иска да използва VPN за лично сваляне на торенти и стриймване, трябва да търси доставчик, който не споделя информацията сервирана с DMCA (Digital Millennium Copyright Act) щампа или не пази логове. Големият проблем обаче е, че няма как потребителите да са сигурни какво VPN доставчиците виждат и споделят.VPN услугите не са ултиматично решение

Както споменахме по-горе, VPN прави подсигурен тунел между потребителя и VPN провайдъра, но тук е важно да имате доверие на VPN провайдъра. И тук идва онова "почти" от горните редове, защото доставчика на VPN услугата може да следи целият ви трафик, да записва целият ви трафик и дори да модифицира трафика ви. Освен това, неправилно конфигуриран VPN потенциално може да компрометира личната ви мрежа и то не за съмнителния тип в местното кафене, а за който-дебне-някъде-там-по-света.Как да изберем VPN доставчик?

Пазарът на VPN услуги експлоадира в последно време и това, което преди беше рехава конкуренция, в момента е битка на живот и смърт. Много доставчици капитализират благодарение на масовия страх на потребителите от наблюдение, киберпрестъпност, цензура и прочее, което означава, че става все по-трудно да се каже кога компания предоставя сигурна услуга и кога хвърля големи рекламни лозунги, същевременно продавайки зелен хайвер. В действителност, тъй като VPN услугите станаха толкова популярни, дори се нароиха фалшиви VPN, така че е редно да внимавате и да не се впускате на сляпо.Важно е да имате предвид няколко неща, като репутация на VPN доставчика, производителност на услугата, вид на криптирането на данни, доколко прозрачни са методите на избрания VPN, интуитивност и разбира се, допълнителни функции. Много VPN услуги предоставят безплатен пробен период и е редно да се възползвате. Други, предлагат големи отстъпки при годишен абонамент, но е важно, ако сте решили да инвестирате във VPN първо, да сте абсолютно наясно за какво ви трябва; второ, да се осведомите достатъчно за провайдъра и трето, да подложите на тестови период услугата.

(09 септември 2017)
абонамент за бюлетина