Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Умни системи, чрез които да пазим дома си

12671 прочитания

Интернет на нещата (IoT) направи по-лесно от всякога изграждането на интелигентен дом, в който можете да контролирате дистанционно бравите, светлините, термостатите, че дори и прахосмукачките, косачките за трева, хранилките за домашни любимци – и всичко това, използвайки смартфон и мобилно приложение. Но това не е всичко. По-лесно от всякога е да следите дома си когато не сте вкъщи. Умните системи за сигурност са изключително адаптивни и се предлагат като комплекти "направи си сам" (DIY) или като професионални пакети, които включват инсталация и мониторинг.В зависимост от предпочитанията, можете да изберете система, която ще наблюдавате сами или да платите абонаментна такса, за да поверите дома си 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата на професионалисти, които ще се обърнат към пожарната или полицията, когато се задейства аларма. И разбира се, колкото повече защити и мониторинг имате, толкова повече можете да очаквате, че ще платите. И това не е Холивуд, такива фирми и системи отдавна съществуват и в България, но все още са част от ниша, която постоянно расте и се развива.

Ако не се чувствате готови да инвестирате в специализирана система за сигурност, има много отделни устройства, които позволяват да наблюдавате дома си отвсякъде, като използвате телефона или таблета си, включително вътрешни и външни камери за сигурност, звънец за видео и интелигентни ключалки.

Ще разделим темата на две части – първата ще е посветена на възможностите на съвременните умни системи и ще покрием различните варианти за сигурност, а втората ще акцентира на конкретни примери, компоненти и цялостно оборудване.

Сигурност и автоматизация на дома
Умната система за домашна защита се свързва с домашната Wi-Fi мрежа, за да можете да наблюдавате и контролирате устройствата за защита чрез смартфон и приложение. Базовото ниво на такива системи, обикновено включва няколко сензора за врати и прозорци, детектор за движение и хъб, който комуникира с тези устройства, като използва един или повече безжични протоколи като Wi-Fi, Z-Wave, ZigBee или собствена меш мрежа. Можете да добавите допълнителни сензори за врати, движения и прозорци, за да осигурите покритие за целия дом и да изградите цялостна система, включваща брави за врати, отварящи устройства за гаражни врати, камери за наблюдение на закрито и открито, осветление, сирени, детектори за дим и CO, и още.
Всяка качествена интелигентна система за сигурност, предлага компоненти, които работят заедно в безпроблемна среда и могат да бъдат менажирани чрез персонализирани правила. Например, можете да създадете правила за включване на светлините при засичане на движение; отваряне на вратите, когато алармата за димът изгасне; камерата да започне да записва, когато даден сензор се активира.Някои системи съхраняват записаното видео локално на SD карта или SSD, докато други предлагат съхранение в облака. Локално съхраненото видео е добър избор за DIY с ограничен бюджет, но трябва да внимавате да не презаписвате клипове, които може да са ви необходими по-късно. Сторидж в облака улеснява съхраняването и достъпа до записаното видео, но може да струва стотици левове годишно в зависимост от абонамента ви.
Както вече споменахме, болшинството от системите за сигурност идват с мобилно приложение, което позволява да използвате смартфона си като команден център, за да активирате и дезактивирате системата, да създавате правила, да добавяте и изтривате компоненти и да получавате известия при задействане на аларми. Повечето приложения са гъвкави и многофункционални и предлагат функции, като да гледате на живо или запис, да заключвате и отключвате врати, да променяте настройките на термостата, да дезактивирате аларми и прочее. Някои приложения дори ще използват услугите за местоположението на телефона ви, за да активират и дезактивират автоматично системата според физическото ви местоположение. По-скъпите системи обикновено идват с панел, който се монтира на стена, действащ като комуникационен хъб – той позволява да правите всичко, което приложението прави, както и да комуникирате с професионална служба за мониторинг, когато се задейства аларма."Направи си сам" или професионална система?

DIY системите са идеални за ограничен бюджет, защото спестяват разходите по такси за инсталиране и абонамент. Повечето са лесни за конфигуриране и се продават като комплекти, които можете да персонализирате, спрямо специфичните ви нужди. Възможно е да поръчате допълнителни сензори и други компоненти, които да присъедините към общата система в рамките на минути. По-евтините, базови DIY системи поддържат само един или два безжични протокола и обикновено предлагат ограничен набор от допълнения. По-скъпите DIY системи поддържат множество безжични протоколи и са съвместими с десетки допълнителни компоненти и екстри, както откъм софтуер, така и откъм хардуер.
Някои DIY системи се самонаблюдават, което означава, че ще получавате известия, когато устройствата и сензорите са задействани, но от вас ще зависи да се свържете с местните власти, ако има повреда или пожар. Въпреки това, все повече доставчици на DIY предлагат професионални услуги за мониторинг; някои от тях изискват договор, а други позволяват да плащате дистанционно, така че да бъдете наблюдавани само когато имате нужда от тях, например когато сте на почивка.Докато много системи използват безжични компоненти, които можете да свържете сами, някои системи от висок клас използват компоненти, които налагат професионални умения за конфигуриране и инсталация. Тези системи обикновено струват значително повече от DIY пакетите и предлагат професионален мониторинг 24 часа в денонощието, но може да се наложи да сключите дългогодишен договор и да заплатите висока такса при евентуално принудително разтрогване. Стандартно съдържат радио, Wi-Fi, ZigBee и Z-Wave радио, които им позволяват да комуникират и да управляват множество компоненти, включително сензори за врати и прозорци, брави за врати, детектори за счупване на стъкла, камери за вътрешна и външна употреба, детектори за вода, дим/CO аларми, термостати, видео домофони и множество други устройства за домашна автоматизация.
С професионално контролирана система, когато се задейства аларма за пушек или проникване с взлом, служител първо ще се опита да достигне до вас чрез двупосочния контролен панел, преди да се обади на телефонния ви номер. Ако не успеете да отговорите, служителят ще позвъни на пожарната/полицията. Едно от най-големите предимства на професионалите системи е, че не е нужно дори да си вдигате пръста; след като сте се консултирали и сте заявили поръчка, техник ще дойде в дома ви, ще направи инсталацията, ще конфугурира системата и ще ви покаже как функционира. Тук е редно да отбележим, че в някои общини може да се наложи да подадете заявление/молба за инсталирането на професионална система за сигурност в дома си.А не може ли просто да използвамe камера?

Може. Но тогава страним от идеята за интелигентна система, чрез която да пазим дома си. Ако живеете в малък апартамент и искате да държите под око някое помещение, когато не сте вкъщи, камерата ще свърши работата за много по-малко пари от това, което ще платите за специална система за сигурност. Почти всички самостоятелни камери за сигурност се свързват с домашната Wi-Fi мрежа, за да можете да наблюдавате какво се случва директно от телефона или таблета. Повечето имат вградени сензори, които засичат движение и звук, същевременно изпращайки известия, когато тези сензори се задействат. Обикновено при камерите за сигурност може да се настройва чувствителността при засичане на движението, с цел предотвратяване на фалшиви аларми причинени от домашни любимци или преминаващи автомобили (ако камерата е близо до прозорец), а можете да създадете и специално разписание, по което да се включват и изключват сензорите в определени часове от денонощието.
Някои от по-скъпите камери имат сензори за влажност и температура, а и са способни да взаимодействат с други свързани домашни устройства като термостати и интелигентни осветителни системи. Ако искате да спестите малко пари, потърсете камера със слот за SD карта – така ще записвате клипове при засичане на движение или звук, но разбира се, в този случай не трябва да забравяте да прехвърляте записите си, за да не бъдат презаписани. Друга възможност е да потърсите камера, която предлага планове за съхранение на данни в облачното пространство.Външните камери са идеални за наблюдение на онова, което се случва извън дома ви. Тези устройства са устойчиви на атмосферни влияния и обикновено изискват за захранване да има диференциалнотоковата защита (прекъсвач за остатъчен ток), макар че някои могат да работят и с батерии. Както при техните вътрешни колеги, външните камери се свързват с Wi-Fi мрежата и позволяват да гледате видео на живо от телефона. Те са доста лесни за инсталиране, но ако не сте запознати с електрическото окабеляване, по-добре се консултирайте с електротехник. Повечето външни камери предлагат засичане на движение с изпращане на известия, нощно виждане и съхранение в облака за клиповете, задействани от определени събития; някои вършат двойна работа, като служат и за осветяване на обекта. По-скъпите модели, дори могат да направят разлика между преминаващ автомобил, животно и човек. Ако заложите на този вид защита за дома си, съветваме ви да потърсите модел, който лесно би се интегрирал с други интелигентни домашни устройства, като отварящи такива за гаражни врати, външни аларми и интелигентни комутатори.

Следва продължение...

(23 декември 2017)
абонамент за бюлетина