Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Умни системи, чрез които да пазим дома си – част 2

8291 прочитания

В предишния материал по темата посочихме възможностите на съвременните умни системи и покрихме различните варианти за сигурност. Сега ще дадем конкретни примери за интелигентни системи за сигурност, чрез които да пазим дома си.

 

Някои от тези системи осигуряват фиксиран набор от функции, докато други са персонализирани според нуждите ви. Някои системи изискват специалисти, за да бъдат инсталирани, докато други са тип "направи си сам" (DIY) и могат да бъдат инсталирани за нула време. Всеки един от примерите по-долу осигуряват отдалечен достъп чрез мобилни и уеб приложения. Също така, всички са безжични, т.е. не е нужно да се притеснявате за кабели и прочее, а единствено за достъп до безжична интернет мрежа. Българските компании (погледнете края на настоящата статия), които предлагат умни системи за сигурност работят с тези или сходни модели.

 

Fuers W1

Една от най-добрите системи на пазара е Fuers Home Burglar Alarm System. Link Interactive предоставят DIY пакет са сглобяване. Може да работи с до 64 безжични сензора и 8 дистанционни контролера, като сензорите могат да се конфигурират така, че да работят на 8 защитни зони. Разбира се, системата може да бъде свързана с Wi-Fi или телефонната линия, за да ви алармира, когато някой сензор се активира – ще пусне алармиращо съобщение към мобилното приложение през Wi-Fi и ще набере телефонния ви номер през телефонната линия. Ако Wi-Fi мрежата е паднала, W1 ще смени PSTN режима към автоматичен. А ако не искате да ползвате телефонната линия, можете единствено да работите с Wi-Fi.

Алармената система може да се конфигурира по много и различни начини, а веднъж активирана започва да пищи със сила от 110db, което няма как да не подплаши натрапника. Друго важно нещо е, че конзолата на алармата е малка и портативна, което означава, че лесно може да се скрие; зарежда се чрез USB адаптер.

 

Nest Hello

Видео звънците са чудесен начин да видите кой е пред вратата без да отваряте и дори без да сте близо до вратата. Тези устройства се свързват с Wi-Fi мрежата и изпращат известие когато някой доближи прага ви. Записват видео когато бъде натиснат звънеца или когато засекат движение в определен диапазон. А обикновено предлагат и двустранна аудио комуникация, която позволява да говорите с посетителя независимо къде се намирате посредством телефона си.

Добър пример за такова съвременно устройство е Nest Hello, който може да използва настоящето окабеляване на звънеца (две нисковолтови жици), а и е доста лесен за инсталиране и конфигуриране. Камерата му е 3-мегапикселова (с 8х дигитално приближаване), записва при резолюция 1600 x 1200, зрителното поле е доста широко (160 градуса), има нощно виждане, може да работи от -20 до 40 градуса.

 

Scout

Както подсказва името, Scout ще наблюдава дома ви, дори когато не сте си вкъщи. Това е още една топ система за домашна сигурност, която се инсталира лесно, както хардуерно, така и софтуерно. Разполага с широк спектър от функции и настройки, но е лесна за употреба и менажиране. Мобилното приложение дава достъп до настройките независимо къде се намирате, а можете и ръчно да зададете ограничителни опции за опредлени хора. Голям плюс за Scout системата е, че специално следи да не направи известие за фалшива аларма (нещо, което повечето системи от този тип тенденциозно правят).

 

Armorax

Ако търсите система за сигурност, която да не рови надълбоко в джобовете ви, но и идва с достатъчно възможности, то Armorax е същинско бижу за потребителите с ограничен финансов бюджет. А и не ви задължава да подписвате договор с компанията производител. Armorax е DIY система, която можете да настроите в рамките на десетина минути. Съхранява видео записи (в 1080р или 720р) до 7 дни в мобилното приложение, като камерите идва със собствена SD карта. Ако се активира аларма, можете да видите стрийминга на момента, стига да имате достатъчно бърз интернет. Системата може да контролира осветлението, термостатите, гаражните вради, ключалките на вратите и др. Освен мобилно приложение, Armorax идва и с уеб приложение за отдалечен достъп и контрол.

 

LiveWatch

LiveWatch е друга система за домашна сигурност, която позволява да я контролирате изцяло на всяко място и по всяко време. LiveWatch идва в DIY пакет с двуслойна защита, което означава, че няма да има нужда да използвате много сензори, за да осигурите защитата на дома си. Трябват ви само няколко добре позиционирани сензори за движение и за отваряне на вратите.

Алармената система ASAPer изпраща важни известия директно на телефона или на уеб-базираното приложение. LiveWatch предлага и много допълнителни възможности за защита, като специални сензори за наводнение и още 40 различни устройства по сигурността. Освен това предлага контрол базиран на местоположението, както и възможности за видеозаснемане, като записите могат да бъдат съхранявани на места по ваш избор.

 

Български компании предоставящи умни системи за сигурност

Ако искате да отнесете въпроса съвсем професионално и да се доверите на цялостна система за сигурност с 24/7 наблюдение, с абонаментен план и всичко необходимо, то имайте предвид, че през последните години се появиха доста български компании, които предлагат този тип услуги. Само част от тях са Умен дом, Enigma Guard, Център за домашна автоматизация, Кибер дом, Valtek, New Age Systems, Unisec BG, Spmedia, Veldim. Повечето от тези компании предлагат и пълна домашна автоматизация, сградни системи за осветление, телеметрия и контрол на отдалечени обекти, възобновяеми енергийни източници, непрекъсваеми токозахранвания и др.

(26 януари 2018)
абонамент за бюлетина