Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Зареждане на телефона през нощта – митовете развенчани!

10643 прочитания

От доста време се е разразил дебата за това дали трябва да оставяме телефоните си да се зареждат през цялата нощ. Това лошо ли е за телефона? Има ли опасност за личната ни сигурност? Доколко трябва да зареждаме телефона си и има ли точно време когато трябва да го включим към зарядното? Всеки път ли трябва да стига до 0 процента? Има ли смисъл от всички тези въпроси, ако сменяме телефона си през няколко години?

Нека разгледаме някои от митовете за зареждането на телефона през нощта, както и за самите батерии...Зареждането на телефона през нощта ще претовари батерията: ГРЕШНО

Смартфоните са достатъчно умни, че да не позволяват претоварване. Всъщност, съвременните устройства имат допълнителните защитни чипове, които гарантират, че това няма да се случи независимо дали става въпрос за телефон, таблет или лаптоп. След като литиево-йонната батерия достигне 100 процента от капацитета си, зареждането спира (обикновено това се случва в рамките на един час). Ако оставите смартфона включен в електрозахранването през нощта, всеки път когато падне до 99 процента ще се просмуква нов заряд към батерията, за да стане отново 100 процента. Това може да доведе до потенциален проблем.Зареждането води до нагряване на телефона. Препоръчително е, ако го държите в калъф, да махате калъфа, ако ще стои включен в мрежата цялата нощ. Най-малкото не трупайте купчина глупости, като книги или други устройства, върху телефона докато се зарежда. И за бога, хора, не го поставяйте под възглавницата си! Ако правите някое от горните неща, телефонът ще е по-топъл от обичайното, което може и да не доведе до спонтанно възпламеняване, но поне ще е достатъчно, за да се повреди батерията, ако го правите системно (повече за това в следващия мит). Ако се страхувате от пожар, някои хора препоръчват да оставяте устройството върху чиния или нещо друго, което да разсее топлината.


Трябва регулярно да замразяваме телефона, за да предотвратим проблеми с батерията: ГРЕШНО

Може би този мит се е пренесъл от хард дисковете, може би някой се е пошегувал във Facebook и оттам е тръгнала легендата, но да поставяш електроника във фризера е чисто и просто глупаво. Литиево-йонните батерии мразят две неща: екстремни студове и горещина. При температури близки до нулата се образува "покритие от метален литий" на батерията анод. Това е перманентно и не се коригира, а само ще убие батерията по-бързо.
Що се отнася до високите температури... Батерията не е единствена в омразата си към жегата: всички вътрешни компоненти не я харесват. Смартфона е мини компютър, а компютрите и горещият въздух са врагове от десетилетия назад.Повечето компании производители изрично предупреждават, че зареждането на смартфон при температура на въздуха над 35 градуса ще причини трайно увреждане на батерията.


Винаги трябва да изразходваме батерията си до 0 процента: ГРЕШНО 

Да ползвате телефонът си докато не му бъде изцедена батерията не е правилният подход към съвременните литиево-йонни батерии. Всъщност, дори не го оставяйте да стигне близо до 0 процента. Това износва литиево-йонната батерия дори по-бързо от нормалното. Статистически погледнато, идеалният сценарии е да изразходвате батерията частично – включете телефона да се зарежда в диапазона 20 – 40 процента и го оставете да се зареди до 70 – 90 процента.  Ако зареждам телефона си цяла нощ, ще намаля циклите живот на батерията: ГРЕШНО

Съвременните литиево-йонни батерии са проектирани да издържат на определен брой "цикли" – пълно изразходване на батерията. Цикълът е еквивалентен на батерията, която напълно се източва, но не всички трябва да са от едно зареждане. Може да използвате 75 процента от капацитета на батерията си един ден, а след това да я презаредите напълно през нощта. Ако използвате 25 процента на следващия ден, това прави общо 100 процента и за два дни сте изразходили един цикъл на зареждане.

Както споменахме и по-горе, ако зареждате телефона през нощта, достигайки 100 процента той ще спре да се зарежда и автоматично ще бъде подаден ток когато стане 99 процента. Това постоянно дозареждане не влияе директно на циклите живот. Ако изключите по някое време през нощта телефона когато се е заредил на 100 процента и ставайки сутринта вече е 96 процента, ако беше оставен в мрежата, пак щеше да изразходи тези 4 процента.
Общият брой цикли живот се различава между батериите на различните устройства, но обикновено имат между 300 и 500 пълни цикъла, преди да достигнат 70 процента от първоначалния си капацитет.Батерията на телефона ми развива "памет": ГРЕШНО
Развиването на "памет" е проблем известен на по-старите никел-кадмиеви (NiCad) батерии. Всъщност, оттук идва мита с "винаги трябва да изразходвам батерията изцяло". Но както вече споменахме, това не е необходимо за литиево-йонните батерии.
А защо тогава литиево-йонните батерии издържат все по-малко колкото повече остаряват? Не става въпрос за "памет", а за капацитет. Това е свързано с горния мит, но и още нещо. Състава на батериите е в постоянен процес на разпад – още от излизането им от поточната линия. Ако вземете нов телефон и го заредите до 100 процента, за същото това време телефон на една година ще се зареди до 90 процента. Всъщност, това явление си има специален израз "синдромът на стареца". Друг начин да го обясним е, че новите батерии са по-гладни да усвоят енергията, спрямо по-старите.

(04 февруари 2018)
абонамент за бюлетина