Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

MWC 2018 – всички говорят за 5G на фона на иновационното плато

8377 прочитания

Ако трябваше да оставим цифрите да говорят, MWC 2018 трябваше да е скучно и мрачно изложение. Само преди седмица стана ясно, че последното тримесечие на 2017-та година (традиционно най-силното тримесечие от годината) показва забавяне в продажбите на мобилни устройства, за пръв път от същия период през 2004-та. Преди MWC беше нарицателно за орда от анонси свързани със смартфони и таблети, а тази година не генерира толкова вълнение, което беше ясна индикация за иновационното плато ударило смартфон пазара.

 

Мобилната индустрия стигна връха – следва падение

Много компании, като Xiaomi, HTC, Motorola и Huawei решиха да не показват нищо ново, а да отложат анонсите си за по-късно време през годината.

Безпокойството се простираше и отвъд джаджите. След като Verizon постигнаха пик на приходите си през 2015-та година, последвалата 2016-та беше спад, а миналата година започна да оформя негативна тенденция. AT&T също обявиха по-лоши резултати спрямо 2016-та. Intel и Samsung се върнаха към растеж благодарение на по-силните продажби на чипове, но Qualcomm обявиха три поредни години на спад на приходите. Същевременно Ericsson излязоха с новината, че ще освободят 10 хиляди служители, докато преките им конкуренти Nokia продължават установения миналата година план за преструктуриране, който трябва да им спести 1.3 млрд. долара с цената на още хиляди съкратени и през 2018-та.

На всички ни беше ясно, че след повече от десет последователни години на ръст, мобилната индустрия ще удари връх, от който ще трябва да падне. Наместо да скърби по случая, индустрията яхна хайп вълната на 5G анонсите, които летяха сякаш безспирно през последните три месеца – чипсети, архитектурно оборудване, мобилно покритие, силна интеграция с IoT.

 

Индустрията горещо желае 5G

Ако някой е имал съмнение, MWC 2018 показа, че индустрията горещо желае 5G. Но дали индустрията е готова целият инфраструктурен бизнес да бъде обновен?

AT&T, Verizon и Sprint обявиха на MWC 2018, че имат план за комерсиално навлизане на 5G мобилни мрежи в редица от най-големите градове в САЩ, стартирайки още в края на годината. Но трите телекома общо ще покрият не повече от 30 от най-населените места до края на следващата година, като масовото навлизане на 5G няма да е достъпно до 2021-ва. China Mobile и NTT Docomo (Япония) ще стартират 5G покритието едва през 2020-та. От страна чипове, Qualcomm правят агресивен натиск посока 5G с подписването на договори с 19 производители на телефони и 18 телекомуникационни компании. Това се превърна и в една от основните причини Broadcom (друг гигант, производител на чипове) да решат да изкупят акциите на Qualcomm за космическата сума от 146 млрд. долара. Същевременно Intel обявиха партньорство с Dell, HP, Lenovo и Microsoft за разработката на 5G-съвместими лаптопи, но забележете, за края на 2019-та и началото на 2020-та година.

 

Необичайната дилема

Много от тези анонси, сделки и партньорства се случват по-бързо отколкото индустрията е свикнала. Едва през декември 2017-та, индустриалната група 3GPP формализира първия набор от стандарти за 5G, които се оказаха напълно достатъчни за хардуерните и чип компании да започнат работата по новото поколение електроника. Ако всичко върви по план, вторият набор от стандарти трябва да бъде финализиран през юни или юли. Интересното е, че прехода от 3G към 4G беше стартиран от повечето компании след третия набор от стандарти за 4G. Сега на по-запознатите от вас ще им светна лампичка! Настоящите 4G LTE мрежи не случайно се наричат "дългосрочна еволюция", тъй като са разработени с идеята, че ще дойде нов стандарт. LTE позволява на телекомите да еволюират стандарта, наместо да изграждат нова инфраструктура от начало. Това също така означава, че с идването на нов стандарт, компаниите имат готовност да го тестват много преди финализирането му. Оказва се, че това е теорията. На практика излиза, че ускореното усвояване (което е по-скоро "налагане") на 5G оставя много от големите играчи в неведение как новите устройства ще се възползват от всичките предимства на новия стандарт. Това не е съвсем необичайна дилема. С всяка мрежова транзиция, независимо дали става въпрос за мобилна от 2G към 3G или домашна, преминаваща от модеми към широколентов достъп, не е очевидно как хората ще използват новите възможности. Но в миналото, основната пазарна потребност е била достатъчно комерсиална още в началото, за да оправдае масивната инвестиция на индустрията. Каквото хората са правели на момента, с навлизането на новия стандарт, ще го правят по-бързо и по-често.

 

Оказва се, че 5G е друга история

Докато 4G LTE предоставя теоретични скорости до 100 Mbps, 5G вдига мизата 200 пъти (!), до 20 Gbps. Но технически 5G е още по-привлекател стандарт. 5G позволява почти безкраен брой от свързвания на малка площ, а забавянето в трансфера на данни (латентността), реално ще изчезне. Необичайната комбинация от скорост, устойчивост и гъвкавост, рагръщат потенциала на 5G далеч отвъд предходните еволюции на мрежите.

Всички в индустрията в момента се чудят какво ще правят потребителите с новият стандарт и за какво ще го използват. Възможностите са вълнуващи, но поставят бизнеса в безпрецедентно ниво на комплексност да реализира пълния потенциал на 5G и да го превърне в успех. Докато предходните ъпгрейди са били в името на по-бързи смартфони и таблети, 5G ще се води от разработката на хиляди и хиляди устройства, които едновременно свързват фабрики, самоуправляеми превозни средства, роботи, устройства за виртуална реалност, които вече няма да има нужда да се свързват с РС. И разбира се, всички други ползи, за които въображението не ни достига.

Но всички тези разработки по отношение на бизнеса и крайния потребител, са далеч от готови. Наместо това, първоначалните употреби са далеч по-праволинейни услуги, като продажбата на по-бърз интернет. В някои случаи, компаниите ще използват 5G, за да продават фиксиран безжичен интернет, който да замести кабелния или да предоставя широколентова свързаност до места, които преди това са били недостъпни за изграждането на инфраструктура.

 

Компаниите, които ще доведат до трансформирането и иновациите на 5G, все още не съществуват

ARM са едни от лидерите в производството на чипове за мобилни устройства и се очертават като основен играч в развитието на 5G. Миналата година компанията нае Дрю Хенри (Drew Henry), който преди това е работил на ръководни позиции в Silicon Graphics, Nvidia и SanDisk, а в ARM действа като вице президент и генерален мениджър на новосъздадения отдел IBU (Infrastructure Business Unit). Интересното е, че новият отдел ще се занимава ексклузивно със създаването на продукти, услуги и връзки с потенциални партньори за развитието и интегрирането на новия стандарт.

"Мислим за технологията в контекста на това какво ще се случи когато имаме трилион устройства", казва Дрю Хенри. "По какъв начин ще се свързват толкова много устройства. И какво изобщо означава за света да има трилион свързани устройства. Архитектурата за нещо подобно все още е в ранните си дни, но се разработва. В момента цялата индустрия мисли по какъв начин може да се усвои 5G. А най-вълнуващото е, че вероятно много от компаниите, които ще доведат до трансформирането и иновациите на 5G, все още не съществуват".

(05 март 2018)
абонамент за бюлетина