Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Google изпревари Amazon на пазара на умни колконки

5599 прочитания

Google изпревари Amazon на пазара на умни колконки

Умните колонки са най-бързо развиващият се пазарен сегмент в сферата на информационните технологии. Продажбите в него са нараснали с 210% за една година, а за три месеца са били продадени 9 млн. такива продукта, съобщи анализаторската компания Canalys.

На първо място за пръв път от появата на този пазарен сегмент е Google, която е доставила 3,2 млн. колонки през първото тримесечие на настоящата година. Компанията е успяла да изпревари досегашния лидер Amazon, който за същия период е продал 2,5 млн. такива устройства. На трето място е Alibaba с 1,1 млн. продажби, а на четвърто – Xiaomi с 600 хил.

Google е изпреварила Amazon по няколко причини, най-важната от които е по-успешната работа в канала, като търговските вериги повече препоръчват на клиентите си продукти на първата. Разбира се, досегашният лидер в сегмента няма да се предаде просто така, подчертават анализаторите. Неговите продукти имат своите предсимства. Сред тях е умният асистент Alexa, който работи по-добре със системите за умен дом.

Друг интересен момент в доклада на Canalys, е че продажбите на умни колонки в САЩ вече представляват по-малко от 50% от сумарните за целия свят. Това се случва по две причини. Първо, както Google, така и Amazon, постепенно излизат на нови пазари. Второ, китайските и корейските производители се активизират все повече. Например за последното тримесечие китайският пазар е на второ място по обем на продажбите – там са доставени 1,8 млн. устройства. Южна Корея пък е изместила от третата позиция Великобритания с доставки от 730 хил. умни колонки.

Както вече сме писали, умните колонки се радват на особена популярност като всеки шести американец разполага с подобно устройство. У нас Amazon Echo и Google Home засега не се предлагат.

(28 май 2018)
абонамент за бюлетина